CNSAS confirmă: Nicușor Dan nu a colaborat cu Securitatea

CNSAS confirmă: Nicușor Dan nu a colaborat cu SecuritateaNicușor Dan. Sursa foto: Facebook

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a emis un comunicat oficial prin care confirmă că Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului, nu a avut legături de colaborare cu fosta Securitate. Această confirmare vine după o serie de zvonuri și acuzații apărute în spațiul public cu privire la trecutul său.

Adeverința CNSAS și verificările oficiale

După ce, la începutul lunii iunie, în spațiul public a apărut un document atribuit fostei Securități, CNSAS a anunțat demararea unei verificări din oficiu în ceea ce-l privește pe Nicușor Dan. Zvonurile susțineau că acesta ar fi oferit note informative despre colegii săi din lotul olimpic de matematică pe când avea doar 17 ani.

CNSAS a investigat toate arhivele proprii și a colaborat cu instituțiile relevante pentru a verifica autenticitatea documentelor respective. În urma acestor verificări, instituția a emis o adeverință (vezi foto) în care se precizează că nu există dovezi care să ateste calitatea de colaborator sau de lucrător al fostei Securități în ceea ce-l privește pe Nicușor Dan. Adeverința poate fi contestată la Secția de contencios administrativ a Curții de Apel București.

Ar putea fi o imagine cu blueprint şi text

Informația a fost postată de CNSAS și pe pagina de Facebook a instituției.

Suspiciuni asupra unui document fals

Controversele au apărut la începutul lunii iunie, cu câteva zile înainte de alegerile locale, când un raport atribuit fostei Securități a fost distribuit în presă. Documentul susținea că Nicușor Dan ar fi colaborat cu Securitatea, oferind note informative despre colegii săi din lotul olimpic de matematică. Documentul data din 1988, înainte de Olimpiada de Matematică din Australia.

Cu toate acestea, mai mulți experți în istorie și securitate au ridicat suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului. Istoricul Mihai Demetriade, cercetător CNSAS, a declarat că raportul nu este autentic, calificându-l drept un „fake, nici măcar bine făcut”. Alți experți au subliniat că lipsesc watermark-ul și ștampilele obligatorii ale arhivelor, care ar trebui să conțină și data eliberării documentului.

Reacția lui Nicușor Dan

În momentul în care documentul a apărut în spațiul public, Nicușor Dan a declarat că nu a avut niciun angajament de colaborare cu Securitatea și că interacțiunile sale cu autoritățile statului de atunci s-au limitat la obligațiile impuse tuturor românilor care călătoreau în străinătate.

De asemenea, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a precizat că documentul în cauză nu a fost eliberat de instituție și că a dispus verificarea cu prioritate a informațiilor pe care le conținea.

Ne puteți urmări și pe Google News