SUA dă rebelilor tone de arme

Statele Unite face eforturi ca să sprijine rebelii sirieni care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad. Săptămâna aceasta, avioanele armatei SUA au oferit 50 de tone de muniţie şi alte obiecte rebelilor din nordul Siria.

Programul american de 500 de milioane de dolari, menit să antreneze echipa rebelilor sirieni este foarte criticat. Secretatrul Apărării Ash Carter a admis că SUA a antrenat doar aproximativ 60 de luptători sirieni.

Numărul atât de mic este cauzat de un proces de verificare, ce include asigurări că luptătorii se angajează să lupte contra ISIS, ca opozanţi ai regimului Assad.

Departamentul de Apărare a anunţat vineri că va suspenda programul de antrenare a rebelilor.

Rusia încearcă să îl susţină pe Assad cu raiduri aeriene

Rusia a luat prin surprindere pe toată lumea acum două săptămâni când a lansat prima lovitură aeriană în Siria. Oficialii ruşi au spus că se află într-o colaborare cu Assad împotriva ISIS şi a altor terorişti.

Dar după mai bine de 100 de lovituri aeriene, analiştii spun că ţinta Rusiei nu este tocmai ISIS, ci mai degrabă rebelii sirieni care se opun regimului lui Assad.

Uniunea Europeana: Raidurile ruseşti trebuie să se sfârşească
 
Consiliul Afacerilor Externe al Uniunii Europene nu crede afirmaţiile Rusiei potrivit cărora ţinta loviturilor este ISIS.

"Atacurile armatei ruseşti care merg dincolo de ISIS şi alte grupuri teroriste, dar şi împotriva opoziţiei moderate, sunt o reală îngrijorare şi trebuie să termine imediat!"

Uniunea Europeană condamnă atacurile excessive, disproporţionate şi fără discernământ pe care regimul sirian continuă să le comită împotriva propriului popor. Regimul Assad este principalul vinvoat pentru cele 250.000 de morţi din timpul conflictului şi pentru milioanele de persoane strămutate.