Un nou scandal în Sănătate. Mii de bolnavi au fost lăsați fără asigurare, deși au plătit, de .sistemul IT al CNAS, care dă, din nou, rateuri grave, acuză medicii de familie
CNAS are un sistem informatic învechit și insuficient actualizat. Din acest motiv, mai mulți români au descoperit că nu figurează ca asigurați la Sănătate. Aceasta deși au plătit contribuții și ar trebui să beneficieze de drepturile aferente.
CNAS are probleme cu sistemul informatic
Medicul de familie Sandra Alexiu, presedinte al Asociației Medicilor de Familie București (AMFB) consideră că acesta este motivul sincopelor din sistemul medical. Fenomenul este rezultatul unui sistem informatic învechit și insuficient actualizat aflat la dispoziția CNAS. Problema principală pare lipsa interconectivității între diferitele baze de date care gestionează informații despre populație, educație și asistență socială.
„Pentru că discutăm de un sistem informatic care nu este actualizat la zi. Vorbim de faptul că nu se sincronizează bazele de date, baza de date în privința populației cu Ministerul Muncii, care se ocupă de aceste situații, cu Ministerul Educației, care gestionează tot ce înseamnă elevi și studenți și așa mai departe”, a explicat Sandra Alexiu, conform DC News.
Potrivit spuselor sale, anumite funcționalități ale sistemului informatic CNAS nu au funcționat aproape niciodată. Medicul a arătat că sistemul a fost conceput pentru a actualiza datele la finalul fiecărei luni. Acestă aplicație nu a funcționat niciodată așa cum ar fi trebuit.
Potrivit spuselor medicului, informațiile CNAS nu sunt actualizate corespunzător și apar diferențe între CNP-uri și nume. De asemenea, nu sunt introduse corect datele despre elevi și studenți, despre persoanele cu handicap sau despre cele asistate social.
Consecințele erorilor din sistemul informatic
Consecințele acestor erori care apar în sistemul informatic al CNAS sunt dintre cele mai grave pentru pacienți. Deși plătesc asigurări de sănătate, aceștia figurează ca neasigurați în evidențele CNAS. Drept urmare, nu mai beneficiază de serviciile medicale din pachetul de bază, consultații, internări sau rețete compensate.
Or, din vina sistemului de stat, acest lucru are consecințe grave asupra sănătății persoanelor și nu le permite acces la îngrijirile medicale de care au nevoie.
„Nu beneficiază de serviciile medicale din pachetul de bază. Nu mai pot primi consultații, nu mai pot fi internați, nu mai pot să primească bilete de trimitere, rețete compensate, nimic. Ei s-au trezit peste noapte neasigurați, e problema primăriilor și a sistemului informatic”, a declarat medicul.
CNAS a pierdut datele unor asigurați
Problemele tehnice ale sistemului informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au consecințe grave pentru beneficiari. Medicii au reclamat că informațiile referitoare la asigurații cu venit minim garantat au dispărut din sistem.
Colegiul Medicilor din București a făcut apel la CNAS pentru rezolvarea cu rapiditate a disfuncționalităților din sistemul informatic (SIUI). Ei au arătat că problemele tehnice afectează toate sectoarele medicale.
Președinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a atras atenția că persoanele cu venit minim garantat nu mai apar în sistemul informatic al CNAS. Medicul a arătat că a fost schimbată denumirea categoriei în care sunt încadrați acești asigurați, Modificarea nu a fost operată și în sistemul informatic.
Sunt afectați, în special, pacienții care au nevoie în mod constant de tratament, dar și cei bolnavi de cancer.