La scurt timp după ce Austria a respins aderarea țării noastre la Schengen, Compania Națională de Drumuri (CNAIR) a decis să-și mute banii din conturile Băncii Comerciale Române (BCR), deținută de grupul austriac Erste, și a migrat către CEC, instituție financiară cu capital românesc.
După ce Sorin Grindeanu a confirmat că CNAIR și alte companii de stat vor renunța la băncile austriece, BCR – deținută de grupul austriac Erste – a oferit asigurări clienților printr-un mesaj scris în aplicația sa, că face lobby pentru România și că a avut deja patru întâlniri cu oficiali austrieci.
Afirmația a fost confirmată și de Ionuț Stanimir, CEO al BCR, într-un interviu acordat pentru Radioeuropaliberă.ro. Acesta a precizat că a avut chiar patru întâlniri cu cancelarul austriac. Totodată, Stainmir a susținut că anunțul legat de închiderea mai mult conturi a companiilor subordonate ministerului au fost „niște declarații”, explicând că nu se poate renunța la un contract cu banca în cazul în care există împrumuturi.
„Ideea este că nu vrem să avem relații cu o singură bancă”
În replică la afirmațiile făcute de Stainmir, reprezentanții CNAIR au infirmat existența unor împrumuturi la BCR, menționând, prin purtătorul de cuvânt al instituției, Alin Șerbănescu, că și dacă ar fi avut nu ar fi fost un impediment pentru a-și muta conturile la altă bancă, motivând că „împrumuturile pot fi refinanțate la o altă bancă și oricum conturile nu pot fi condiționate de plata împrumuturilor” potrivit Adevărul.
„Reprezentantul Companiei a mai adăugat că, potrivit unei decizii a CJUE, banca nu ii poate impune clientului, când îi acordă un credit, să-și mute toate veniturile salariale în conturi deschise la ea”. „Vorbim de Directiva 2007/64 care menționează la punctul 4 că «pentru a facilita mobilitatea clienților, consumatorii ar trebui să aibă posibilitatea de a rezilia un contract‑cadru după o perioadă de un an, fără a suporta costuri»”, a spus oficialul CNAIR.
Șeful CNAIR Cristian Pistol a explicat că decizia de a închide contul BCR a fost luată ca măsură de siguranță, în urma declarațiilor făcute de cancelarul austriac.
„Ideea este că nu vrem să avem relații cu o singură bancă. Mai ales că declarațiile cancelarului lor (n.r. – Karl Nehammer) ne-au ridicat semne de întrebare. Atâta vreme cât ai o problemă socială, pot apărea repercusiuni și în domeniul financiar”, a explicat directorul CNAIR.