Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis, îndemnat să își regândească decizia. Jurnalistă controversată în prim-plan
Iohannis, îndemnat să își regândească decizia. Jurnalistă controversată în prim-plan

Iohannis, îndemnat să își regândească decizia. Jurnalistă controversată în prim-plan

Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului (CMCA) îi solicită președintelui Klaus Iohannis să renunțe la numirea Oanei Stăncilescu în CASAS.

Prin intermediul unei scrisori, Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului (CMCA) îi solicită președintelui Klaus Iohannis să renunțe la numirea Oanei Stănciulescu în CNSAS.

În documentul respective, CMCA susține că jurnalista Oana Stănciulescu a participat la o emisiune la Realitatea TV, unde a exprimat o clară poziție discriminatorie față de comunitatea evreilor din România.

„Pa data de 23 februarie 2016, la postul de televiziunea Realitatea TV, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere a fost discutat, între alte subiecte, subiectul ”Vintilă Horia”, un subiect abordat cu patos și tentă naționalistă.

Alături de alți participanți, la emisiunea la care a participat și Dna Oana Stănciulescu, în calitate de jurnalistă. În cadrul emisiunii respective, Dna Stănciulescu a intervenit și a întrerupt intervenția telefonică a profesorului Liviu Rotman, exprimând o clară poziție discriminatorie față de comunitatea evreilor din România.

„Dna Oana Stănciulescu a afirmat că evreii români trebuie să se supună ”voinței majorității pentru că aici este România” și ca atare trebuie să accepte, în mod tacit și cu capul plecat, reabilitarea și promovarea unor personalități care au participat la crearea, adoptarea și implementarea politicilor antisemite, politici care au culminat cu crimele comise împotriva evreilor de regimul Antonescu”, mai arată CMCA în scrisoarea adresată Președinției.

CMCA îi solicită președintelui Klaus Iohannis să renunțe la numirea Oanei Stănciulescu în CNSAS.

„Dna Stănciulescu, fără a ține seama că evreii la care face referire sunt cetățeni români, a făcut o clară distincție între ”noi, majoritatea” și ”voi, comunitatea evreiască””, mai precizează documentul.

„Opinia discriminatorie exprimată de Dna Stănciulescu nu a fost amendată de niciunul dintre participanții prezenți în emisiunea mai sus amintită: nici în timpul emisiunii, nici după emisiune”.

„Atitudinea discriminatorie a Dnei Stănciulescu a stârnit însă reacția fermă a Dlui Dr. Liviu Beris, președintele Asociației Evreilor din România, Supraviețuitor al Holocaustului care a trimis o scrisoare de protest în atenția redacției emisiunii Jocuri de Putere”, se mai arată în document.

„În ciuda tuturor protestelor față de atitudinea discriminatorie afișată fără nicio reținere de dna Oana Stănciulescu, hotărârea de cooptare a dnei Stănciulescu în Consiliul de administrație a TVR a fost menținută. Aceeași consternare și același dezacord le exprimăm în prezent, după ce am luat la cunoștință de nominalizarea dnei Stănciulescu pentru o nouă funcție în cadrul Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS)”, se mai arată în document.

Oana Stănciulescu, aviz pozitiv în Parlament la CNSAS

Comisiile juridice parlamentare reunite au avizat favorabil, joi, candidatura Ionicăi Stănciulescu, propusă de preşedintele Klaus Iohannis pentru Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Ionica Stănciulescu candidează pe locul rămas vacant în urma demisiei din Colegiu a Alexandrei Toader.

Comisiile au constatat că Ionica Stănciulescu îndeplineşte condiţiile pentru a ocupa acest post.

Raportul comisiilor urmează să fie transmis plenului Parlamentului pentru vot.