Clujul, în finală alături de Viena și Valencia. Concursul cu premiu de 1 milion de euro

Clujul, în finală alături de Viena și Valencia. Concursul cu premiu de 1 milion de euro

Cluj-Napoca este unul dintre cele șase orașe finaliste ale competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării (CEI) în 2020, alături de metropole precum Viena sau Valencia, și ar putea câștiga 1 milion de euro.

Un juriu format din experți independenți a selectat cele șase finaliste după interviuri detaliate cu reprezentanții a 12 orașe de pe lista scurtă. Cele șase finaliste din acest an sunt: Cluj-Napoca (România), Espoo (Finlanda), Helsingborg (Suedia), Leuven (Belgia), Valencia (Spania) și Viena (Austria).

„Acest rezultat este un adevărat «certificat de calitate» pentru orașul nostru, care va cântări foarte mult în atragerea de investiții și de locuri noi de muncă bine plătite. Este un succes al Clujului, al ecosistemului local de inovare, de la tehnologia informației la industrii creative, de la dimensiunea socială la cea culturală”, a declarat primarul Emil Boc.

„Sunt foarte mândru de comunitatea noastră, le mulțumesc acum și aici fiecărui cetățean care și-a alocat timp să participe la procesele noastre de imaginare a viitorului orașului, tuturor partenerilor din universități, care și-au pus expertiza în slujba orașului, și ecosistemului local de inovare care ne-a ajutat în acești ani, sectorului nonguvernamental și clusterelor”, a adăugat edilul Clujului.

„Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) este un instrument validat acum și la nivel european, unul dintre punctele forte ale a candidaturii noastre, pe lângă alte proiecte bune pe care Clujul le are și care au făcut din orașul nostru unul dintre cele mai participative și mai agile din Europa. CIIC ne-a oferit și potențialul de a construi rețele de experți pe teme de dezvoltare urbană, relevante atât pentru Cluj, cât și pentru celelalte orașe europene. City Science Initiative (CSI) este o astfel de rețea de lucru, pe probleme comune, cu actori internaționali, pe partea de utilizarea datelor și cercetării în luarea de decizii care privesc dezvoltarea urbană sustenabilă și creșterea calității vieții. Avem leadership la nivel european pe grupul CSI de mobilitate urbană și suntem în colaborare cu orașe importante și cu nivelul de decizie de politici europene”, a declarat, la rândul său, Ovidiu Cimpean, coordonator al CIIC.

Programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene Orizont 2020 asigură finanțare pentru acest premiu care recunoaște inițiative ce transformă orașele europene în centre de testare a unor inovații.

Comisia Europeană (CE) va anunța, pe 24 septembrie, Capitala Europeană a Inovării din 2020 și ocupanții următoarelor cinci locuri, în cadrul unei ceremonii de premiere virtuale ce se va desfășura în cadrul Zilelor Europene ale Cercetării și Inovării (22-24 septembrie). Totodată, Consiliul va acorda Premiul UE pentru femei inovatoare, Premiul Orizont al CE pentru inovare - înaltă tehnologie accesibilă pentru ajutor umanitar și Premiul pentru impact Orizont.

Orașul care va câștiga titlul de Capitală Europeană a Inovării va primi 1 milion de euro pentru a-și sprijini activitățile de inovare și pentru a-și consolida capacitatea de conectare a persoanelor, a sectorului public, a mediului academic și a întreprinderilor, pentru a produce beneficii societale comunităților sale. Fiecărui ocupant al celorlalte cinci locuri i se va acorda suma de 100.000 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News