Niki Mădălin Lupu este condamnat pe viaţă, pentru 4 crime. Acesta a încercat să evadeze de la penitenciarul Gherla printr-un tunel dar a fost prins în timpul zilei de joi. Administraţia Naţională a Penitenciarelor a trimis o echipă pentru a cerceta detaliat mijloacele prin care deţinutul vroia să evadeze.

Pentru a nu fi auzit de gardieni, deţinutul a udat peretele camerei de detenţie în zona din spatele frigiderului şi a săpat un tunel cu ajutorul unei unelte improvizate. Dincolo de tunel îl aştepta o coborâre pe un burlan gros care, spun angajaţii penitenciarului, i-ar fi susţinut greutatea şi apoi ar fi sărit într-o ghenă de gunoi din zona de plimbare a deţinuţilor. Acesta mai avea doar un strat de cărămidă şi ajungea în ghena de gunoi şi mai apoi, afară. De aici, deţinutul vroia să sară gardul în zona bisericii .

Lupu a fost descoperit după ce doi deținuți, colegi de-ai lui de celulă , ar fi furnizat informații gardienilor. Deținutul urma să fie transferat la Galați, pentru o expertiză, însă a fost întors din drum, asupra lui Lupu a fost găsit un cuțit ascuns în șapcă, cu care urma să încerce ulterior să scape de paznici.