Costume populare, ceramică de Corund sau de Horezu, obiecte din lemn sau celebrele turte dulci care se găseau prin târgurile de odinioară, pot fi cumpărate sau admirate în cadrul unui târg al meşterilor populari, care şi-a deschis azi porţile în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca.
Unele dintre cele mai aglomerate standuri sunt cele unde se vând produse din ceramică de Horezu sau de Corund. Costel Popa e originar din Horezu şi a venit la Cluj pentru că aici produsele se vând foarte bine. „Produsele le facem acasă în atelierul nostru de olărit. Deşi e criză financiară, produsele se vând foarte bine pentru că fiecare vrea să aibă acasă ceramică de Horezu”, spune Costel Popa. Oale de sarmale şi farfurii din lut La câţiva paşi distanţă de standul cu ceramică de Horezu se află un alt stand, al fraţilor Gyorfi, care vând ceramică de Corund, o zonă din Harghita unde cultura maghiară este foarte activă.
„Tot ce avem expus este produs în atelierul nostru de la Corund. La Cluj se caută foarte bine oalele de sarmale, boluri şi farfuriile din lut, dar din păcate criza se face simţită şi aici, iar oamenii nu mai cumpără aşa de mult cum o făceau acum câţiva ani”, spune Domokos Gyorfi.
Constructor de biserici
Forfotă mare e şi la standul lui Perţa Cuza, un bâtrân meşter popular din Târgu Lăpuş, judeţul Maramureş. Meşterul e cunoscut mai ales pentru că a rămas printre puţinii constructori de biserici maramureşene din lemn. În timpul liber, Perţa Cuza făureşte diferite obiecte din lemn aşa cum şi le aduce aminte de la bunicii şi străbunicii lui.
„Acum am terminat o biserică din lemn pe care urmează să o montăm la Muzeul Aviaţiei din Bucureşti. În timpul care îmi rămâne liber fac măşti din lemn sau diferite obiecte, uite de exemplu, un spărgător de alune, aşa cum mi le aduc aminte din vremea copilăriei mele. Eu am crescut într-o familie de ţărani cu o filozofie de viaţă foarte simplă: tot ce poate construi omul cu mâna lui să facă şi să nu dea bani. Eu de exemplu nu vin la târguri de artizanat pentru bani, ci din pasiune. Vreau ca oamenii să ştie cum trăiau odinioară semenii noştri”,conchide Perţa Cuza.
Târgul de obiecte de artizanat este deschis până duminică.