Nici o formaţie din România nu şi-a trimis căutători de talente la competiţia din Ghana.
Fotbaliştii străini sunt la mare modă în România, dar cluburile mari din Liga I recurg tot la mijloace „arhaice“ de a face selecţia, aşteptând rapoarte de la diverşi agenţi sau urmărind jucători la televizor, pe internet şi pe DVD-uri.
Toţi granzii României se laudă cu „strategii“ europene, dar niciuna n-are un sector de scouting bine dezvoltat. Cupa Africii pe Na- ţiuni, prima mare competiţie fotbalistică a anului şi, totodată, o adevărată piaţă de „diamante ne- şlefuite“, nu este urmărită pe viu de niciun reprezentant al cluburilor româneşti. Manchester United, Arsenal, FC Barcelona, Le Mans (de unde s-a lansat Drogba), Rennes sunt doar câteva dintre cluburile care au trimişi în Ghana, gazda turneului. În timp ce Gilles Grimandi, unul dintre scouterii de la Arsenal Londra, nu pare deranjat să se plimbe cu „rata“ de la un meci la altul în căutarea unor noi talente, românii „monitorizează“ de la distanţă această piaţă de jucători.
Sichitiu ar fi mers
Grigore Sichitiu, abia revenit în conducerea Rapidului, îşi anunţase prezenţa în Ghana, dar şefii nu l-au mai lăsat să plece! „Aveam totul aranjat să merg la Cupa Africii, dar am fost nevoit să merg cu Rapid în cantonamentul din Portugalia, iar acum trebuie să plec şi în Cipru. Şi eu cred că era mai important să merg la Cupa Africii să văd pe viu jucători, dar clubul nu mi-a permis. Nu întotdeauna faci ce-ţi place. Am legături cu foarte mulţi agenţi care sunt acolo şi-mi trimit zilnic rapoarte despre fotbalişti. În plus, am înregistrat toate jocurile. Am o bază de date. Trebuie doar ca Rednic să vrea jucătorii propuşi de mine şi Copos să scoată banii“, ne-a declarat ieri Grigore Sichitiu.
„Procurorul“ nu agreează străinii
Adrian Ilie, managerul general al Stelei, are altă viziune. „Avem date despre anumiţi jucători de la Cupa Africii. I-am urmărit şi la televizor. Africa e o piaţă bună, dar noi avem deja prea mulţi extracomunitari (n.r. - şase - Emeghara, Eze, Zapata, D. Moreno, P. Moreno şi Mendoza -, iar legea nu permite prezenţa pe teren în acelaşi timp decât a cinci extracomunitari). Încercăm să căutăm şi să promovăm cât mai mulţi români, dar nu abandonăm pista stranierilor. O să merg la următoarea ediţie a Cupei Africii şi vom avea un om trimis special la un turneu «under 21». Deocamdată n-avem o reţea de scouteri foarte largă, dar vrem s-o dezvoltăm. În ţară avem doi-trei colaboratori“, ne-a dezvăluit ieri „Cobra“.
Nici Dinamo nu stă prea bine la acest capitol. „Avem câţiva observatori francezi cu care colaboră m. Noi le-am trimis posturile care ne interesează şi ar urma să primim rapoarte de la ei. Personal, nu sunt adeptul străinilor. Cred că trebuie promovaţi jucători din pepiniera clubului“, a spus Cornel Dinu, administrator delegat la Dinamo.
Iuliu Mureşan, preşedintele de la CFR Cluj, spune că este interesat în continuare de aducerea de stranieri. „Am acolo pe cineva care ne-a ajutat să-i luăm şi pe cei patru ivorieni. N-am trimis oameni de la club la o asemenea competiţie, pentru că nu avem pe nimeni cu aptitudini de scouter“, susţine preşedintele liderului Ligii I, clubul cu cel mai mare contingent de străini din ţară!
La actuala ediţie a Cupei Africii au fost convocaţi şi doi jucători din Liga I. Stelistul Ifeanyi Emeghara a stat pe banca de rezerve a Nigeriei, iar Constant Djapka, de la Pandurii, respiră acelaşi aer cu Didier Drogba în vestiarul Coastei de Fildeş. Niciunul n-a bifat însă vreun minut la această competiţie.
ZIUA CEA MARE
Astăzi se joacă semifinalele Pentru cele mai valoroase patru naţionale de fotbal ale „continentului negru“ a sosit ziua cea mare. Astăzi, pe „Ohene Djan Sports Stadium“ din Accra şi „Baba Yara“ din Kumasi, sunt programate semifinalele Cupei Africii pe Naţiuni. La Accra, locul unde duminică va avea loc marea finală, naţionala ţării-gazdă, Ghana, se va confrunta cu „leii neîmblânziţi“ din Camerun, în timp ce la Kumasi va fi reeditată finala ediţiei trecute a competiţiei, Coasta de Fildeş - Egipt. Eliminat în „sfertul“ cu Nigeria, John Mensah, căpitanul Ghanei, a primit o suspendare de doar o etapă. În cazul în care naţionala ţării-gazdă va învinge Camerunul, Mensah va putea juca astfel în finala Cupei Africii pe Naţiuni.