Cluburile din Constanţa şi-au închis obloanele. Patronii stau la uşa ISU: „Am funcţionat după principiul..merge şi aşa. Vrem să intrăm în legalitate”

Cluburile din Constanţa şi-au închis obloanele. Patronii stau la uşa ISU: „Am funcţionat după principiul..merge şi aşa. Vrem să intrăm în legalitate”

Controalele ISU Dobrogea în cluburile din Constanţa, care s-au înteţit în ultima vreme, au dus la închiderea mai multor localuri, din voinţa patronilor. Imediat după tragedia de la Colectiv, agenţii economici au început să îşi întocmească documentaţiile pentru obţinerea autorizaţiei pentru securitatea la incendiu, însă au realizat că „va dura o veşnicie”, din cauza condiţiilor „confuze” impuse de noile prevederi.

Pentru a limpezi „harababura legislativă”, Prefectura Constanţa şi ISU Dobrogea au invitat agenţii economici la o discuţie privind modalitatea şi căile de obţinere a avizelor şi autorizaţiilor pentru securitatea la incendiu. „Este benefic faptul că anumiţi agenţi economici şi-au analizat activitatea şi au constatat că nu se încadrează în condiţiile legale şi şi-au închis unităţile. Controalele noastre vor continua, cu precizarea că nu este o vânătoare. Nu înseamnă că dacă o clădire nu are autorizaţie de securitate la incendiu, în secunda doi, va arde. Trebuie să găsim imediat soluţiile pentru ca acea clădire să intre în legalitate” le-a spus şeful ISU Dobrogea, lt col Daniel Petrov.

„Nimeni nu vrea să fenteze legea”

Constanţa are peste 300 de cluburi şi baruri, multe dintre ele neavând autorizaţie ISU. Iar noile prevederi par să îi deruteze pe patroni. Administratorul a patru cluburi din Constanţa, Nelu Cosma, recunoaşte că a fost deja verificat în ultimele zile de mai multe echipe de control. Numai ieri, a stat şase ore la ISU Dobrogea, cu documentele în mână.   „Nimeni nu vrea să fenteze legea. Am funcţionat cu toţii după principiul „merge şi aşa”. Nu mai merge, vrem să intrăm în legalitate şi pentru asta avem nevoie de ajutorul ISU”, a spus patronul. S-a stabilit astfel ca programul de primire a documentelor pentru autorizare ISU să se prelungească la opt ore, zilnic, de luni până vineri.

„Este aproape imposbil să se obţină autorizaţia de incendiu”

După ce însă, timp de două ore, inspectorii ISU Dobrogea au explicat şi au fost iscodiţi despre „documentaţie stufoasă” cu care trebuie să se prezinte agenţii economici, năuceala a crescut. „Este aproape imposibil să se obţină aceste autorizaţii. Nu cred că un club va fi autorizat, în anul 2015, pentru funcţionare în norme legale. Asta este o certitudine şi o să-i întreb pe domnii comandanţi , după sărbători, câte unităţi au fost autorizate de către ISU”, s-a arătat sceptic, Nelu Cosma. Plus că, după Colectiv, birocraţia a escaladat, potrivit lui Valentin Nistor. El l-a informat pe prefect că echipe de control de la Direcţia Sanitar Veterinară solicită şi ele documente de la ISU, altele decât cele deja obţinute.

Cluburile respectă condiţiile cerute de ISU, incendiile sunt rare

Unul dintre cei mai cunoscuţi agenţi economici în domeniu, Ionuţ Budi, se chinuie de doi ani să finalizeze documentaţiile pentru ISU, fiind de fiecare dată întors din drum. „Noi îndeplinim foarte multe dintre condiţiile cerute şi chiar la exigenţe maxime Ideea e că sunt foarte multe virgule în textele astea pe care nu ai cum să le ştii. Va dura o veşnicie”, spune el, gândindu-se la angajaţii săi care pot rămâne fără muncă. Ionuţ Budi are, de peste 15 ani, cluburi pe litoral. „Şi în toată istoria asta, poţi număra pe degete incendiile care au avut loc în cluburile de renume. Dacă faci o statistică constaţi, probabil, că în cluburi este mai sigur decât acasă, unde sunt inregistrate mai multe incidente. S-a întâmplat tragedia asta. E dureros. Îi înţeleg şi pe pompieri, fiindcă semnează, şi mă înţeleg şi pe mine fiindcă trebuie să merg înainte”, concluzionează Ionuţ Budi.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News