Clotilde Armand îşi pune cetăţenii la măturat. Curăţenie cu voluntari în Sectorul 1

Clotilde Armand îşi pune cetăţenii la măturat. Curăţenie cu voluntari în Sectorul 1

Primăriţa Sectorului 1, Clotilde Armand, îşi poate trimite cetăţenii la măturat pentru a reduce temporar cheltuielile de salubrizare.

Clotilde Armand îşi trimite cetăţenii la măturat pe fondul războiului cu Romprest. Este vorba despre contractul semnat între Romprest şi Primăria Sectorului în 2008, pe 25 de ani. Se întâmpla în timpul mandatul lui Adrian Chiliman (2004-2015).

Astfel, Consiliul Local Sector 1 ar putea decide în şedinţa de joi diminuarea pe o durată de 6 luni a frecvenţelor pentru măturat, spălat, stropit şi întreţinere din programul de salubrizare stradală.

O altă hotărâre ar putea fi luată cu privire la zonele de trafic pietonal intens. Acestea sunt prevăzute în contractul de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate din Sectorul 1, încheiat în iunie 2008 cu Romprest.

Ne puteți urmări și pe Google News

Clotilde Armand îşi poate trimite cetăţenii la măturat

Clotilde Armand îşi poate trimite cetăţenii la măturat

Clotilde Armand

Ce înseamnă această birocraţie în viaţa locuitorului din Sectorul 1? Adică diminuarea cheltuielilor cu salubritatea stradală pe o perioadă de 6 luni? Adică asigurarea continuităţii serviciului public de salubrizare în condiţiile „constrângerilor bugetare existente şi estimate în perioada următoare”?

Mai bine decât Direcţia de Utilităţi Publice, Salubrizare şi Protecţia Mediului nu poate explica nimeni. În cele 6 luni de diminuare temporară a frecvenţelor de măturare a străzilor, DUPSPM va desfăşura un program de responsabilizare civică a populaţiei privind menţinerea curăţeniei pe drumurile publice, utilizând inclusiv voluntari.

Programul de responsabilizare - adică de făcut curăţenie cu voluntari - poate continua şi după cele 6 luni. Cu voluntari inclusiv din Sectorul 1, mai ales… Este greu de crezut că vecinul de sector va veni în Sectorul 1 pentru a face curăţenie din spirit civic.

Şi măturarea cu voluntari poate continua după cele 6 luni. Clotilde Armand este împuternicită să semneze un act adiţional la contractul cu Romprest în care se revine la prevederile anterioare privind frecvenţele de măturare dacă părţile nu se înţeleg.

Povestea scandalului PS1-Romprest

Marea problemă dintre PS1 şi Romprest apare la preţurile serviciilor din contractul semnat în 2008. Ele au fost ajustate de două ori prin contracte adiţionale votate în Consiliul Local.

În 2012 au fost primele modificări. Prima dată s-a „umblat” la indicii preţurilor de consum pe economie şi la indicii preţurilor de consum pe ramură. În 2019 s-a „avansat” şi au fost modificate preţurile fără nicio legătură cu indicii.

Cu toate că au fost situaţii diferite, PS1 a plătit şi cu 300% mai mult pentru unele operaţiuni de salubrizare. Astfel, creşterea s-a simţit mai ales în operaţiunile cu frecvenţa/incidenţa mare.

La un calcul simplu, preţul pentru spălatul mecanizat al străzilor a crescut de la 9,98 lei, la 24,02 lei. Nemulţumită de aceste aspecte, Clotilde Armand şi-a manifestat frustrarea imediat după alegerile locale din 2020.

Clotilde Armand n-a mai fost de acord cu sumele pentru Romprest

Ea n-a acceptat sumele mari pe care Sectorul 1 le plătea companiei Romprest şi aşa s-a ajuns la o criză. O criză a gunoaielor neridicate, care i-a lovit puternic pe locuitorii Sectorului 1.

Şi cum fiecare dintre părţi credea în dreptatea ei, s-a ajuns în instanţă. Printre altele, Romprest a cerut plata unei datorii de aproximativ 100 milioane lei, acumulate în mandatul fostului primar Daniel Tudorache.

La 21 decembrie, Clotilde transmitea:  „Ar fi prea ușor să luăm credite de sute de milioane de lei în numele locuitorilor Sectorului 1 ca să plătim facturile incorecte ale firmei de salubrizare, să ne predăm în față șantajului, să abdicăm de la demnitatea noastră de cetățeni liberi.”

La 22 decembrie a venit şi replica Romprest, care a introdus la Tribunalul București o ordonanță președințială. Romprest cerea, printre altele, respectarea contractului încheiat în 2008 şi a termenelor de plată.

Bătălii dure în instanţă între primărie şi Romprest

La 24 decembrie, Clotilde Armand critica din nou contractul cu Romprest şi acuza că firma nu ridică gunoiul. „Au început să amenințe și muncitorii. Eu nu sunt deloc impresionată de aceste practici. Voi depune la parchet plângeri penale împotriva prestatorului de servicii de salubrizare.

Voi înainta către Ministerul Mediului o plângere de ridicare a licenței pentru prestatorul șantajist. De asemenea, am început procedurile de reziliere a contractului de salubrizare cu acesta”, anunţa Armand.

În cele din urmă, Tribunalul Bucureşti a respins la 21 ianuarie ordonanţa presedinţială introdusă de Romprest împotriva Consiliului Local al Sectorului 1, PS1 şi a primăriţei.

Între cele două părţi există 3 procese importante. Unul în care Romprest cere daune pentru repararea prejudiciului cauzat de actele desfășurate PS1. Se acuză că PS1 ar fi împiedicat desfășurarea contractului de delegare.

În al doilea proces, Primăria și Consiliul Local al Sectorului 1 cer Romprest plata a 69,5 milioane de lei cu privire la interpretarea sumelor plătite. În al 3-lea, Primăria și Consiliul Local al Sectorului 1 cer interpretarea clauzelor semnate în 2012 și 2018, prin care a fost crescut prețul de ridicare al gunoiului la contractul din 2008.

sursa: wall-street.ro sursa foto