Evenimentul Zilei > Actualitate > Clonele cu ADN inferior ale serialului „Mad Men”
Clonele cu ADN inferior ale serialului „Mad Men”

Clonele cu ADN inferior ale serialului „Mad Men”

După ce show-ul a câştigat 14 premii Emmy în patru ani, celelalte televiziuni încearcă să copieze formula, dar eşuează.

În primăvară, negocierile dintre creatorul serialului "Mad Men – nebunii de pe Madison Avenue", Matthew Weiner, şi televiziunea AMC au ajuns în impas, iar al cincilea sezon al dramei a fost amânat un an, până în 2012. În lipsa serialului despre lumea publicităţii din anii ’60, proiecte asemănătoare au început să curgă la televiziunile americane.
"Mad Men" a devenit ţintă pentru xeroxare datorită prestigiului pe care l-a adus lui AMC – serialul a câştigat 14 Emmy-uri şi patru Globuri de Aur. Renumele pe care îl aduce un asemenea brand a dus la naşterea primelor două clone: pe NBC s-a lansat "The Playboy Club", despre iepuraşii Playboy din Chicago, deja anulat din cauza audienţelor scăzute, şi pe ABC "Pan Am", despre un grup de stewardese de la faimoasa şi linie aeriană.
Dacă primul a fost urât de critici, al doilea a luat o notă de trecere. Iar "Pan Am" are ca avantaj prezenţa Christinei Ricci, în rolul stewardesei liberale şi progresiste Maggie.
BBC a plusat cu o producţie proprie, plasată la mijlocul deceniului al cincilea, "The Hour", despre culisele unei emisiuni de ştiri care a schimbat media britanice, dar nici măcar aceasta nu s-a apropiat de subtilitatea şi profunzimea lui "Mad Men".
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/tOQfBdCT-AI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Hefner şi Kennedy, în umbră
Pe lângă premiile lui "Mad Men", o dramă retro are şi alte motive pentru a atrage, precum posibilitatea de a concepe poveşti în jurul unor evenimente istorice.
"Mad Men" a realizat episoade în jurul asasinării lui Kennedy sau al morţii lui Marilyn Monroe, însă nu i-a introdus ca personaje. Doar bunicul lui Paris Hilton, Connie Hilton, a fost client al firmei lui Don Draper.
Însă în "The Playboy Club" şi "Pan Am", personaje precum Hugh Hefner, respectiv John F. Kennedy apar câteva clipe, în umbră, ca şi cum serialele se folosesc de numele lor, dar le e teamă să aleagă actori care să-i joace.
Drama cu stewardese a construit un episod în jurul discursului "Ich bin ein Berliner" al lui JFK, în care Maggie făcea tot posibilul pentru a da mâna cu preşedintele. Iar Beatles ar putea apărea în viitor, pentru că primul lor zbor transatlantic a fost cu această linie aeriană.
Producătorii Johnny Depp şi Renée Zellweger
O dramă nouă, "Magic City", despre un hotel luxos din Miami (cu Jeffrey Dean Morgan din "Watchmen" şi fata Bond Olga Kurylenko) promite o "vizită" de la Frank Sinatra.
Iar un alt produs de Johnny Depp, despre fondatorul publicaţiei "Hollywood Reporter", e imposibil de realizat fără personaje celebre din Cetatea Filmului.
Un show făcut de altă vedetă hollywoodiană, Renée Zellweger, "Cinnamon Girls", prezintă patru actriţe aspirante care se mută în Los Angeles pentru a-şi construi cariere în film, poveştile fiind bazate pe experienţa de viaţă a actriţei din "Jurnalul lui Bridget Jones".
Crime, spionaj şi mafie
Dacă "Mad Men" s-a păstrat proaspăt fără a exagera cu elemente senzaţionaliste, noile seriale nu s-au putut abţine. În primele minute din "The Playboy Club" are loc o crimă. În "Pan Am", o stewardesă este recrutată de CIA pentru misiuni, "The Hour" apelând şi el la subiectul spionajului. Iar mafioţii sunt deja laitmotiv: şi "Magic City", şi serialul cu "Hollywood Reporter" vor avea asemenea personaje din plin.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/6oVdLIvcNRE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/F-95qfa956A" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
CIFRE
Problema audienţelor
Serialele retro, care au loc în anii ’60, sunt un trend ciudat, în condiţiile în care ele sunt destinate unui public de nişă. "Mad Men" are audienţe medii de două milioane de telespectatori, cifră care nu poate ţine în viaţă o producţie difuzată de o televiziune generalistă.
"The Playboy Club", de exemplu, a fost anulat pentru că avea parte doar de cinci milioane de spectatori, în medie, iar "Pan Am" abia supravieţuieşte cu o medie de şase – şapte milioane de oameni. În schimb, noile seriale "Magic City", "Cinnamon Girls" şi cel fără nume produs de Johnny Depp au şanse mai mari, pentru că vor fi difuzate de televiziuni cu pretenţii mai mici.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: