Clinica-minune pentru copii

Clinica-minune pentru copii

Singura unitate specializata in operatii plastice si reconstructive pentru copii s-a deschis datorita sponsorizarilor si este sustinuta din cercetare.

Chiar daca esti intr-un spital de stat, la sectia de chirurgie plastica si reconstructiva de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti te simti ca "la privat". Aproape totul are aer occidental: aparatura este de ultima generatie si nu exista saloane cu mai mult de trei paturi.

Toate sunt dotate cu baie proprie, televizor si frigider. La subsolul cladirii, medicii fac cercetare din care obtin bani pentru sustinerea clinicii, deschisa in 2005.

De altfel, banii investiti in constructia singurei clinici din tara specializate in operatii plastice si reconstructive pentru copii au fost obtinuti in mare parte din sponsorizari.

Copiii saraci, principalii pacienti

In clinica cu aer occidental ajung de foarte multe ori copii necajiti care au arsuri grave. Sorin este unul dintre ei. De un an, baiatul nu mai merge nici la scoala si nici la joaca, iar prieteni si-a facut mai mult printre asistentele de la spital. Cand avea 13 ani, baiatul s-a ars incercand sa aprinda focul in soba cu benzina, iar de-atunci s-a tot plimbat din spital in spital.

"Intai m-au dus la Spitalul de Copii din Oradea, apoi la Spitalul Judetean, apoi la Timisoara, iar cu putin timp inainte de Craciun am ajuns aici", povesteste Sorin. Pentru ca arsurile nu i-au fost tratate corect, ranile s-au extins.

Acum sunt aproape vindecate, iar la sfarstiul lunii februarie, spun medicii, Sorin va merge acasa. "In prima faza era socat, dar acum rade, glumeste. Are un organism puternic, iar tratamentul cu vitamine, proteine si regimul alimentar facut special pentru el l-au ajutat sa se puna mai usor pe picioare", povesteste asistenta Mirela Croitoru.

Mii de malformatii si arsuri pe an Cu arsuri la fel de grave ca ale lui Sorin sunt mii de copii. Din cele aproximativ 2.000 de internari, care se fac intr-un an la clinica bucuresteana, peste 1.000 sunt cazuri de arsuri grave.

"Restul copiilor sunt internati pentru corectarea unor malformatii ale fetei, buzelor, urechilor ori pentru tratarea unor sechele ramase dupa arsuri. Majoritatea micutilor nu au mai mult de 5 ani", spune profesorul Dan Mircea Enescu, directorul Clinicii de chirurgie plastica si reconstructiva.

Toate operatiile care se fac aici (maximum sase pe zi), sunt gratuite. Pacientii nu trebuie sa isi cumpere singuri medicamente si materiale sanitare. Asta pentru ca, afirma directorul Dan Enescu, banii obtinuti din sponsorizarile oferite de clinicile din strainatate si societatile medicale americane sunt "suficienti".

 La toate acestea, spune el, se adauga miliardele de lei ce provin din programele de cercetare ce se deruleza in clinica. Cel care l-a ajutat sa demareze proiectul pentru constructia clinicii a fost un profesor american, doctor Jack C. Fisher, de la Universitatea de Medicina din California.

Mamele, instruite sa devina terapeuti Mamele pot fi internate impreuna cu micutii, in acelasi salon, iar pe parcursul spitalizarii sunt invatate de asistente cum sa isi panseze copiii, cum sa le faca masaj ori presoterapie (tehnica ce ajuta la estomparea cicatricelor).

"Foarte multi pacienti sunt din provincie, iar dupa externare nu pot veni la recuperare. De aceea le invatam pe mame tot ce trebuie sa stie despre tratamentul postoperator", explica asistentul Mihaela Croitoru.

Accesul pacientilor in clinica se face fie in regim de urgenta, fie prin trimitere de la medicul specialist ori de la cel de familie (de exemplu, atunci cand este vorba de malformatii).

Daca nu este vorba despre o interventie de urgenta, ci de una plastica, in urma unui consult si a unei discutii cu psihologul, copiii sunt programati pentru interventii.

"Unii dintre parinti ar trebui sa fie mai responsabili fata de copiii lor, sa nu ii mai lase nesupravegheati, iar daca este vorba despre defecte congenitale sa nu astepte pana cand micutii ajung la adolescenta.

Majoritatea malformatiilor se opereaza pana la varsta de un an, iar despicatura de buza, de exemplu, o afectiune frecvent intalnita, poate fi corectata chiar si atunci cand bebelusul a implinit cinci zile."

Carte de vizita Clinica de Chirurgie Plastica si Reparatorie din Spitalul "Grigore Alexandrescu" Structura: Subsol: doua laboratoare de cercetare, un amfiteatru si un departament fizio-kinetoterapie; Etajul 1: cinci saloane a cate 3 paturi fiecare, sectia ATI; Etajul 2: un bloc operator si alte cinci saloane.

Dotari: sali de operatie cu aparatura de ultima generatie (microscop ultraperformant, aparate de respiratie, monitoare) si camere de luat vederi; sala pentru dezinfectari; o banca de piele; o statie de sterilizare suedeza.

Echipa: 12 chirurgi, 1 anestezist, 1 pediatru, 1 psiholog, 1 ortoped, 8 fizio-kinetoterapeuti, 32 de asistente, 10 infirmiere.

Conditii: Mamele pot fi internate in spital cu micutii, insa vizitele sunt restrictionate din cauza riscului mare de infectii.

Ne puteți urmări și pe Google News