Fără probe clare, invocând simple suspiciuni. Claudiu Manda cere generalului Dumitru Dumbravă demiterea pentru a salva colaborarea cu Serviciul Român de Informații

Fără probe clare, invocând simple suspiciuni. Claudiu Manda cere generalului Dumitru Dumbravă demiterea pentru a salva colaborarea cu Serviciul Român de Informații

Comisia parlamentară de control a activității SRI a hotărât, ieri, să ceară serviciului secret demiterea din funcție a Secretarului General al instituției, generalul Dumitru Dumbravă. În loc să prezinte dovezi care să le justifice demersul, parlamentarii au invocat suspiciuni

Președintele Comisiei parlamentare, Claudiu Manda, a spus ieri că este nevoie ca SRI să-l elibereze din funcție pe Dumbravă „având în vedere lucrurile spuse de domnia sa în cadrul comisiei, lucruri spuse de petenţi în cadrul comisiei, lucruri spuse în spaţiul public ulterior audierii din comisie”. „Este benefic atât pentru SRI, atât pentru domnul Dumbravă, inclusiv pentru comisie să lămurim toate aceste aspecte, dar cu domnul general Dumbravă nu în poziţia de secretar general”, a adăugat Manda.

Dumitru Dumbravă FOTO: EVZ

Ne puteți urmări și pe Google News

Dumbravă a fost audiat săptămâna trecută în comisia SRI în legătură cu perioada în care conducea Serviciul Juridic al SRI. Fondul problemei investigate de Comisia parlamentară de control a SRI este eventuala implicare a unor reprezentanți ai serviciului secret în actul de justiție.

Manda a menționat ieri că nu are probe clare privind încălcarea legii de către generalul SRI. „Dacă noi am fi considerat că dl Dumbravă a încălcat legea într-un anumit domeniu nu mai era doar de competența comisiei”, a spus el. Pe de altă parte, el a arătat că „există nu numai suspiciuni, sunt și declarații făcute în spațiul public, care îl incriminează pe domnul Dumbravă”. „Noi vorbim de o decizie pe care o poate lua SRI și să continuăm buna colaborare între instituții”, a adăugat acesta.

„Nu există nicio probă sau indiciu clar”

Deputatul Lucian Stanciu-Viziteu (USR), membru în Comisia parlamentară pentru controlul SRI, a declarat ieri că nu există nicio probă care să-l incrimineze pe Dumbravă. „Această comisie cred că nu îşi mai îndeplineşte rolul ei legal şi mandatat de către Parlament, ci a intrat în siajul luptelor politice (...) Cred că în cazul domnului Dumbravă nu există nicio probă, niciun indiciu clar care să arate vreo suspiciune că ar fi comis ceva în afara atribuţiilor de serviciu”, a susţinut el. Un alt membru al Comisiei parlamentare, Cezar Preda (PNL), a spus că Manda „a făcut uz de putere”. „Nu au contat argumentele în sensul de a stabili dacă Comisia îşi depăşeşte sau nu atribuţiile. Au fost chiar membri din majoritate care au solicitat o analiză mult mai profundă“, a zis Preda.

„Nu dorim politizarea acestui subiect, nici politizarea acestei comisii. Nu am văzut lucrurile dintr-o perspectivă politică”, le-a răspuns, tot ieri, Manda.

Eduard Hellvig FOTO: MARIUS VLAD

Compromisul de la vârful serviciului secret

Biroului Executiv al Consiliului Director SRI a decis ieri dimineață, pe fondul zvonurilor legate de cererea privind demisia lui Dumbravă, să-l scoată pe acesta din circuitul de comunicare dintre SRI și Parlament.

„Pentru a elimina suspiciunile menționate de președintele Comisiei, domnul Claudiu Manda, în ceea ce privește corespondența între SRI și Comisie, Biroul Executiv a hotărât, în ședința de azi, 28 noiembrie 2017, ca dialogul interinstituțional să nu se mai realizeze prin Secretariatul General, ci exclusiv prin Cabinetul Directorului”, potrivit unui comunicat de presă al serviciului secret.

Decizia s-a luat într- un format restrâns. Biroul Executiv al SRI asigură conducerea operativă a SRI și este alcătuit din directorul SRI (Eduard Hellvig), primul adjunct al directorului SRI (Răzvan Ionescu) şi adjuncţii directorului SRI (Cristian Bizadea, Adrian Ciocîrlan, George- Viorel Voinescu).

În același timp, SRI a ținut să solicite tuturor membrilor Comisiei parlamentare de control a SRI „să nu implice Serviciul în niciun fel de joc politic”.

Câmpul tactic al SRI 

Dumbravă a fost audiat în Comisia parlamentară de control a SRI pe 22 noiembrie. La finalul audierii, președintele Comisiei a relatat că generalul SRI a recunoscut faptul că o cunoaște pe procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan și că a colaborat cu aceasta. De asemenea, Dumbravă le-a spus membrilor Comisiei că se întâlnea des cu șefa DNA Laura Codruța Kovesi și discutau despre mandatele de securitate națională, potrivit lui Manda. Fost şef al Direcţiei juridice a SRI, Dumbravă a fost cel care a vorbit, în premieră, într-un interviu dat în aprilie 2015 unui site de știri juridice, despre faptul că instanţele constituie „câmp tactic” pentru SRI. „Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”, a afirmat acesta.