Cum se făceau blaturile în fotbal, în comunism: „Veneau de la Miliție, de la Securitate”

Cum se făceau blaturile în fotbal, în comunism: „Veneau de la Miliție, de la Securitate” Claudiu Bozeșan. Sursa foto: https://www.mainpost.de/sport/kitzingen/claudiu-bozesan-bleibt-auch-naechste-saison-trainer-in-abtswind-art-10561333

Claudiu Bozeșan a început să joace fotbal la Chimica Târnăveni, apoi s-a transferat la Poli Timișoara. Urma să se transfere la Steaua dar o accidentare gravă l-a scos din joc. Fostul jucător de fotbal a decis la un moment dat să fugă din țară, iar din acel moment a început aventura vieții sale.

Claudiu Bozeșan, ajutat de Liță Dumitru în Germania

Claudiu Bozeșan a povestit pentru gsp.ro., că a fugit prima dată în Ungaria, ca mai apoi să ajungă în Germania. Aici s-a stabilit definitiv din 1989.  La scurt timp s-a căsătorit cu o nemțoaică, au trei copii și locuiesc în Würzburg. Aici, echipa natională a României se va caza pe toată durata Campionatului European din vara acestui an.

Claudiu Bozeșan a spus că trecut fără „probleme granița în Austria și Germania”. Deși dorea să plece în Spania, Liță Dumitru l-a sunat și l-a convins să meargă acolo.

„Claudiu, hai la Würzburg. Și-așa am făcut pasul ăsta. Nea Liță m-a ajutat foarte mult atunci. Nu știam pe nimeni, nu știam limba. Plus că mentalitatea germană e diferită față de cea din România”, a povestit fostul fotbalist.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul fotbalist a trăit clipe grele după ce a ajuns în Germania

Întrebat dacă i-a fost greu după ce a făcut acest pas, Claudiu Bozeșan a spus că a fost „greu de tot” pentru că nu știa nimic să facă.

„Greu de tot, nu știam nimic, nimic, nimic! Am avut noroc cu un sponsor al echipei de fotbal, care era și al doilea primar al orașului, el m-a ajutat. Am învățat limba, m-a ajutat să-mi găsesc un hotel unde să stau. Pe vremea aia nu erau așa mulți români pe-aici. Doar câțiva sași și nea Liță Dumitru”, a mai povestit el.

Întrebat dacă s-a mai gândit să se întoarceți în România, fostul jucător de fotbal a spus că „niciodată să nu spui niciodată. Dar e foarte greu. O am și pe mama aici, cum vă spuneam... Mai vin în România o dată pe an”.

Claudiu Bozeșan, despre cum se făceau blaturile în fotbal: „Veneau de la Miliție, de la Securitate”

Claudiu Bozeșan a povestit cum se făceau blaturile pe vremea lui Ceausescu în fotbal. Ordinul venea de la „Miliție sau d ela Securitate”. Acesta a mai spus că i se părea că ar fi fost filat de securitate.

Întrebat dacă a avut probleme cu Securitatea, acesta a spus că „nu”. Cu privire la faptul dacă era urmărit, Bozeșan a declarat că nu poate „spune asta”. Dar, afirmă el, „a fost acel episod de la meciul cu Dinamo. După aceea parcă se mai auzea ceva la telefon. Dar bănuiesc că nu doar la mine”.

Povestea lui Claudiu Bozeșan: victoria cu Dinamo într-un ...Claudiu Bozeșan. Sursa foto: gsp.ro

„Generali, oameni cu funcții mari în partid, ne făceau tot felul de oferte”

Claudiu Bozeșan a relatat și despre metodele pe care le foloseau membri marcanți de partid de pe vremea comunismului.

„Presiuni de tot felul, din toate zonele. Dacă ați ști cum zbârnâiau telefoanele și la club, și la mine acasă, și la organele locale de Partid! Generali, oameni cu funcții mari în Partid, ni se făceau tot felul de oferte.

Fiecare încerca să se impună prin orice mijloc posibil. Am avut șansa ca oamenii din conducerea clubului, a orașului și a județului să fie total de partea mea. Ne-au dominat, iar noi am lovit pe contre. A existat și o doză de noroc”, a mai povestit Bozeșan în interviul realizat de jurnaliștii de la gsp.ro.