Clasa mijlocie, îngropată în datorii. Tot mai mulți români sunt nevoiți să apeleze la ultima soluție
- Mădălina Sfrijan
- 11 aprilie 2024, 23:53
Tot mai mulți cetățeni români ajung în situația de a declara faliment personal. Datele oficiale arată că în primele două luni ale anului curent, numărul de cereri pentru insolvența personală a fost mai mare decât pentru jumătate din anul precedent.
Tot mai mulți români ajung în situația de a declara faliment personal
Datele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor arată că fenomenul a înregistrat creșteri alarmante în ultima perioadă. Specialiștii asociază această situație cu degradarea condițiilor economice din România. Totodată, aceștia susțin că numeroasele creșteri duc la distrugerea sectorului de afaceri.
„E un lucru grav, pentru că asta înseamnă o distrugere într-o manieră clară și precisă a business-ului. Nu cel mare, ci acela al clasei mijlocii, al întreprinderilor mici și mijlocii, care nu mai pot să facă față aceste situații din ce în ce mai presante din punct de vedere al cheltuielilor. Sunt cheltuieli cu energia care rămân foarte mari. ”, a precizat Mircea Coșea, fost ministru de stat.
Situația este alarmantă
Potrivit datelor ANPC, 135 de persoane și-au declarat falimentul personal. În primele două luni ale anului curent, 60 de persoane și-au depus dosarele de faliment personal.
„Legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 şi, în şase ani de zile, noi am înregistrat 400 de cereri, la nivel naţional. Dintre acestea, cele mai multe au fost înregistrate în anul 2023, respectiv 135, iar în anul 2024 până la începutul lunii martie am avut aproape jumătate din cererile din anul 2023, aproximativ 60 de dosare. Dintre acestea, 172 sunt pentru cereri pentru deschide deschidere a planului de rambursare, pentru care Comisia de insolvenţă a emis deciziile de admitere în principiu, de deschidere a procedurii, iar dintre acestea 166 sunt cele pentru care s-a deschis efectiv procedura”, declara, în cadrul unei dezbateri recente, Mihai Silviu Stejar, reprezentant ANPC.
Faliment personal. Creșterea prețurilor, factor care contribuie la agravarea fenomenului
Potrivit fostului ministru Mircea Coșea, țara noastră are cele mai mari costuri la capitolul energie. De asemenea, creșterile de preț în ceea ce privește sectorul carburanților, dar și al alimentelor ar contribui semnificativ la accentuarea acestui fenomen.
„Ultimele date arată că, în România, costul energiei e cel mai mare din Europa. Apar costuri importante cu carburantul, care este folosit de orice fel de activitate economică. Sunt prețurile care se măresc la tot ceea ce înseamnă consum imediat de bunuri materiale, de bunuri alimentare. Iar efectele ordonanței-trenuleț încep să fie vizibile. Numărul mare de falimente și de insolvențe este reprezentat statistic într-o manieră foarte clară. Sunt mii de societăți care dispar. ”, a mai spus fostul ministru.
Conform legii, cetățenii care ajung în situația de a fi copleșiți de rate bancare, impozite sau au restanțe la asociațiile de proprietari, pot apela la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Astfel, aceștia beneficiază de un plan de consultanță gratuită pentru a întocmi un plan de rambursare a datoriilor.