Există 358 de clădiri cu bulină roșie risc seismic de gradul I în București, plus 90 în țară, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Însă, potivit unor statistici organizate de diferite instituții, numărul acestor clădiri cu risc seismic aflate în pericol în cazul unui cutremur este de departe subevaluat.
De la seismul major din 4 martie 1977, sute de imobile din capitala României ar putea fi afectate grav în cazul unui noi astfel de catastrofe.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a vorbit despre clădirile cu risc seismic și reabilitarea lor, despre locuințele ANL dar și planurile de simplificare a procedurile de absorbție de fonduri europene.
„Dacă nu mișcăm din temelii acest program, el va merge în continuare așa cum a mers în ultimii ani, adică la 0. Avem 358 de clădiri cu bulină roșie risc seismic de gradul I, în București, plus 90 în țară”.
„Dacă faceți un calcul simplu și luați 5-6 clădiri care să spunem se consolidează anual, dacă deblocăm acest problem și va funcționa bine, puteți să calculați cam în câte zeci de ani o să ajungem să le facem pe toate. Deci nu este timp de pierdut acum”, a declarat ministrul Cseke Attila pentru Antena3.
Astăzi acest program este numai pentru pentru clădiri rezidențiale, proprietari persoane, fizice persoane juridice, a adăugat ministrul Dezvoltării.
„Vom introduce și clădirile care sunt ale instituțiile publice. Pentru că și administrația locală, și administrația centrală, și alte autorități, sunt în asemenea clădiri. Riscul este exact același, și acolo lucrează chiar sute de oameni, în asemenea clădiri.
Acest program se referă la clădiri construite înainte de 1977 care au regim de înălțime Parter+ 3 etaje.
Nu mai târziu de sfârșitul primăverii preconizăm să avem un program complet nou.(...) Este una dintre prioritățile și obligațiile Ministerului să facă acest lucru”, a spus Cseke Attila.
În privința locuințelor ANL, întrebat dacă prețul acestor locuințe se va recalcula în acesta an, Cseke Atilla a confirmat că dorește schimbarea legii care reglementează modul de calcul al valorii locuințelor pentru tineri, pentru că prețul pe metru pătrat să scadă.
„Da. Trebuie să lucrăm la lege. Fără să lucrăm la lege să modificăm modalitatea de calcul a acestui procent și a valorii de înlocuire pe mp, nu vom putea să facem mare lucru. Anul acesta trebuie să rezolvăm această chestiune”, a spus ministrul Dezvoltării.
Cseke Atilla a mai precizat că va beneficia de sprijinul colegilor de coaliție și că poate să-l obțină.
„Sigur, o să discutăm acest lucru. Dar mesajul trebuie să fie cel de sprijin al tinerilor. Pentru că nimeni nu cumpără locuința în care stă cu chirie 2 ani, 3 ani, 5 ani, pentru că vrea să plece din țară”, a spus Cseke.