Este vorba despre Moara Gizella care este unul dintre simbolurile orașului Valea lui Mihai din județul Bihor și una dintre cele mai reprezentative clădiri industriale din Vestul țării.
Finanțarea necesară pentru a transforma Moara Gizella în centru cultural multifuncțional a fost de 4,7 milioane de lei și a fost asigurată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Clădirea construită în secolul XIX are istorie. În prima jumătate a secolului al XX-lea Moara ”Gizella” a avut o activitate intensă. Ea a fost unul dintre cele mai importante locuri unde se măcinau grâne în această zonă. Moara “Gizella” a început să se degradeze după naţionalizare când a fost depozit, turnătorie, atelier de bobinat electromotoare, atelier de reparaţii auto.
Moara Gizella s-a aflat în proprietatea familiei celei căreia i s-a decernat în 2020 Premiul Nobel pentru literatură, poeta Louise Elisabeth Glück, care trăiește în America. Poetei cu origini în Valea lui Mihai , preşedintele Barack Obama i-a conferit în 2016 National Humanities Medal (Medalia Naţională pentru Literatură) în timpul unei ceremonii în Camera de Est a Casei Albe din Washington.
Familia poetei a emigrat în America în 1910
Moara Gizella a fost fondată şi administrată de Benő Glück. Dar membrii familiei au luat şi o fabrică de sticlă şi o firmă de confecţii pentru femei. Bunicul poetei, Henrik Glück, conducea o firmă de comerţ cu material lemnos, „Feldmann şi Glück” în perioada în care au locuit acolo. Străbunicul ei s-a numit tot Henrik Glück şi, potrivit revistei evreieşti szombat.org, a luptat în Revoluţia maghiară de la 1848.
Membrii familiei Glück au fost printre liderii comunităţii ortodoxe, printre constructorii sinagogii din localitate, dar şi în conducerea a numeroase instituţii şi firme locale. Numele lor apare în conducerea Băncii Populare.
Sâmbătă dimineața, ministrul Dezvoltăriii Ceske Atilla a participat la inaugurarea noului lăcaș de cultură, alături de Szabo Odon, președintele executiv al UDMR Bihor și de fostul primar Nyako Jozsef în mandatele căruia s-a născut și concretizat acest proiect. “Va fi o bibliotecă, vor fi spații destinate culturii, artiștilor plastici, așa cum Valea lui Mihai nu a mai avut”, ne-a spus fost primar Nyako Jozsef , azi consilier în cadrul Primăriei Valea lui Mihai.
În anul 2012 administraţia locală a decis chiar demolarea unei părţi din clădire deoarece exista riscul să se prăbuşească. Atunci primarului i se promisese 1,5 milioane de lei, fonduri guvernamentale și Nyako Jozsef luase în calcul chiar varianta de a suplini cu bani de la bugetul local restul investiției. La peste un deceniu distanță au fost alocați apropae 5 milioane de lei de la MDLPA. Bihoreanul Cseke Attila, ministrul
Dezvoltării a fost de mai multe ori pe șantier la noul centru multicultural înainte de a participa la inaugurare. “Am predat astăzi, în folosința comunității locale așezământul cultural reabilitat și modernizat din orașul Valea lui Mihai.
Ministerul Dezvoltării a asigurat finanțarea necesară pentru aceste lucrări, dar și pentru dotarea noului centru cultural, care va înlocui un cămin cultural realizat în urmă cu mai bine de 80 de ani, cu dotări multimedia, videoproiector, mixer audio, ecran de proiecție, orgă de lumini, proiectoare de lumini, amplificator, boxe și microfoane. Vechea moară a fost prevăzută cu funcțiuni precum sală de spectacole, săli de expoziție, bibliotecă cu sală de lectură, vestiare pentru actori, garderobă pentru public și casă de bilete”, a anunțat ministrul Cseke Attila.