„De zile întregi, asemenea tuturor românilor, trăiesc cu o stranie emoţie în preajma Reginei Ana, mai prezentă şi mai vie acum, în zilele dispariţiei, decât în cursul lungii ei dăruiri discrete şi gingaşe pe altarul iubirii pentru rege şi pentru ţara lui. Fastuoasa ceremonie a înmormântării ţine loc cu o întârziere istorică ceremoniei de încoronare care i-a fost refuzată la timpul ei, iar coborârea în cripta de la Curtea de Argeş este în acelaşi timp coborârea definitivă în pământul şi istoria ţării pe care a acceptat s-o slujească fără onoruri, cu modestie, înţelepciune şi tărie de caracter. Astfel, Regina neîncoronată a României – cea al cărei destin a fost acela de a fi, pentru lungi decenii, punctul de sprijin în univers al Regelui Mihai – deconspirată de moarte, intră sub lumina lacomă a reflectoarelor în inima poporului român care, în sfârşit, o cunoaşte şi nu o va mai uita”.

Guvernul României a decis, la 3 august 2016, ca în ziua de 13 august să fie decretat doliu național în memoria reginei Ana, în aceeași zi având loc și funeraliile acesteia la Mănăstirea Curtea de Argeș. Trupul neînsuflețit al reginei Ana a fost adus în țară la 9 august, fiind așezat, până pe 10 august, în Holul de Onoare al Castelului Peleș, apoi a fost transportat în Capitală, la Sala Tronului din Palatul Regal de pe Calea Victoriei, unde va rămâne până mâine.

Slujba de înmormântare a reginei Ana are loc la 13 august, la ora 15.00, în pronaosul noii catedrale de la Curtea de Argeș, fiind săvârșită de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Regina Ana a încetat din viață la 1 august 2016, la spitalul din Morges (Elveția).