Civilizaţia preincaşă

Civilizaţia preincaşă

Arheologii din Peru au descoperit ruinele unui templu străvechi, care ar precede perioada imperiului incaş.

Templul, situat în apropierea străvechii fortăreţe Sacsayhuaman, are 11 camere în care se crede că se aflau mumii şi idoli. Potrivit BBC, noile ruine de la Sacsayhuaman, aşezată pe înălţimile de lângă capitala incaşă Cuzco, includ şi vechi drumuri şi sisteme de irigaţii.   Noile descoperiri arheologice au fost făcute în sudul ţării, zonă bogată în vestigii ale vechii civilizaţii incaşe, unde se află şi ruinele faimosului oraş Machu Picchu. Cercetătorii aşteaptă rezultatele testelor de datare cu izotopi de carbon14 pentru a verifica vârsta ruinelor. Construit din piatră şi lut, templul măsoară aproximativ 250 de metri pătraţi şi include o porţiune dispusă în forma unui simbol religios incaş, numit Chacana.

„Sunt urme atât din cultura incaşă, cât şi din cea care a precedat-o, a existat o continuare. Incaş ii au venit şi au modificat forma templului, care iniţial avea o arhitectură mai rustică,“ a spus Washington Camacho, directorul parcului arheologic Sacsayhuaman. Arheologii cred că sistemul de irigaţii descoperit ar fi fost construit de Ayarmaca, triburi care au ocupat regiunea între anii 900 şi 1200.

Ei au spus că au fost norocoşi că au găsit ruinele templului, pentru că o parte dintre ele au fost distruse acum un secol, în urma unei dinamitări la o carieră de piatră din zonă. Imperiul incaş a înflorit de-a lungul coastelor vestice ale Americii de Sud în secolul al XV-lea, înainte de sosirea conchistadorilor spanioli.

Ne puteți urmări și pe Google News