Ciuma Roșie a sfidat Europa pentru a demonstra că rămâne un partid puternic! Mitingul PSD de la Iași și replica europeană a PNL

Ciuma Roșie a sfidat Europa pentru a demonstra că rămâne un partid puternic! Mitingul PSD de la Iași și replica europeană a PNL

Ciuma Roșie sau PSD a demonstrat prin mitingul de la Iași că rămâne un partid puternic. Cei 20.000 de oameni veniți la mitingul lui Liviu Dragnea, au ascultat un discurs mult mai lipsit de vlagă decât ne așteptam. Dar asta nu înseamnă că "Ciuma Roșie" nu a făcut o demonstrație reușită despre cum sfidează Europa adunată la Sibiu, în orașul lui Klaus Iohannis. Este drept că și Europa s-a ferit să ia contact cu PSD, dar acesta este jocul politic al momentului.

Nu o să insist pe tema cifrelor, căci mi se pare puțin important dacă au fost 20.000 sau 40.000 de oameni adunați la Iași. Este irelevant, atâta timp cât au umplut piața centrală a orașului. Aici contează mai mult exercițiul organizatoric, decât entuziasmul popular. Exercițiul organizatoric îți dă măsura capacității unui partid de a face față unui exercițiu de anduranță, cum sunt alegerile europarlamentare.

Știu care sunt principalele acuzații la adresa mitingului PSD, că aduce oameni cu autocarele, că îi ia de la serviciu, că fac mizerie, etc. Dar astea sunt prostioarele inerente unei campanii electorale, numai bune de repetat de către propagandiștii prezenți în acțiune sub diverse forme și tarife.

Mai ales că acest lucru este valabil pentru orice miting de partid.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu există om sau ideologie care să scoată din casă, în mod spontan, 10-20.000 de oameni. Așa că orice partid care vrea să facă un miting electoral apelează la metoda Autobuzul. Din această perspectivă merită analizate cele mai importante exerciții politice ale campaniei electorale.

În această campanie electorală am avut trei mitinguri politice și o întâlnire politică. Cel de la Cluj al Alianței 2020 (USR-Plus) a fost o dezamăgire inclusiv pentru liderii mișcării neo-marxiste. Până și propagandiștii pro-USR de la Adevărul sau G4 Media au spus că au avut o audiență de 2.500 de persoane, ceea ce mă face să cred că vorbim în mod real despre câteva sute, maxim o mie de oameni, prezenți la Cluj ca să-i asculte pe Cioloș și Barna.

Spun că este o dezamăgire inclusiv pentru liderii Alianței R 2020 pentru că sperau la mai mult. Despre Cluj se spune că este un oraș în care USR conduce în sondaje în fața PNL, în ciuda unui primar pe nume Emil Boc și a realizărilor acestuia. Din 275.000 de persoane cu drept de vot, doar 1.000 au fost curioase să-l asculte pe Dacian Cioloș.

Atunci de unde entuziasmul din sondaje? Poate fi rezultatul unei dezamăgiri la nivelul întregii clase politice, o revoltă latentă, sau un mare balon de săpun. Oricum în curând vom vedea care variantă este corectă. Dar mitingul de la Cluj este un mare semnal de alarmă pentru USR-Plus. Coregrafia nu salvează România 2020!

PNL a dat o replică la Vrancea, la Focșani, în orașul lui Marian Oprișan. Cei 8-10.000 de oameni adunați la acest eveniment au arătat că PNL rămâne principalul adversar al PSD - Ciuma Roșie. Așa cum am mai spus sunt de părere că discursul PNL anti-Dragnea ar trebui înlocuit de un program economic viabil, cu o echipă de guvernare credibilă, pentru că limitele campaniei electorale bazată pe ură sunt evidente.

Impulsul care a fost dat de prezența lui Rareș Bogdan pe listele partidului este pe cale să se epuizeze. La un moment dat orice alegător obosește să audă numai sintagme isteț alese, dar lipsite de forța interioară pe care ți-o dă sentimentul că ai de ales un partid/om care urmează să-ți decisă viitorul. Dar, așa cum spuneam, PNL a dovedit că este partidul care merită să fie liderul alianței anti-PSD, într-o campanie denumită Ciuma Roșie, capabil să livreze președintelui Klaus Iohannis o structură de partid cu potențial. 

Mitingul de la Iași al PSD a fost în mod evident o sfidare a Europei adunată la Sibiu. Un mesaj străveziu, potrivit căruia social-democrații preferă să fie în mijlocul membrilor de partid, al oamenilor simpli, decât la masa "bogaților". Este adevărat că "bogații" nu s-au înghesuit să-l invite pe Liviu Dragnea, nici măcar familia politică din care (încă) mai face parte nefiind bucuroasă de prezența lui. În contrast cu PNL, prezent în elita europeană prin Ludovic Orban, alături de Klaus Iohannis și Joseph Daul, președintele PPE. Sau chiar cu Rareș Bogdan, un soi de vedetă media, tras în poză alături de Angela Merkel. 

 Despre ALDE, Pro-România sau PMP nu se pot spune prea multe lucruri, căci au preferat adunările publice în săli. Ca să fiu răutăcios, nu au vrut să aibă un succes ca cel al USR-Plus de la Cluj. În săli se strâng de la 100 la 500-600 de oameni, este un exercițiu organizatoric pe măsura capacității unor organizații noi, fără infrastructură solidă. 

Concluzia ar fi așa se va da bătălia de imagine la europarlamentare. Între România lui Liviu Dragnea, cea marcată prin mitingul de la Iași și România promovată de PNL la Sibiu și Focșani. Cât de mult va conta campania tip Ciuma Roșie = PSD pentru fiecare vom vedea la finalul lunii mai. Nu mai avem mult...