Cîțu: Parlamentul e plin de proiecte populiste! Rectificarea bugetară se face lunea viitoare

Cîțu: Parlamentul e plin de proiecte populiste! Rectificarea bugetară se face lunea viitoare

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, îi acuză pe parlamentari că încearcă să promoveze o mulțime de proiecte populistte, care

„Sunt 3 măsuri care au fost aprobate și intră în același timp în funcțiune. Trebuie să vedem cum funcționează aceste măsuri și apoi să gândim altele. Este un pachet de 3% din PIB, ar trebui să aibă un impact important. Trebuie să vedem cum merge și implementarea, vor fi erori și acolo, trebuie să le corectăm”, a spus ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

El a vorbit și despre problema amânării ratelor. „Primul pas este garantarea dobânzilor pentru cei cu credite ipotecare, dacă am garanta total creditele ar fi un efort de un milliard de euro; am vrut să ne asigurăm că oamenii pot să-și asigure amânarea cu 9 luni; avem timp apoi să vedem ce facem mai departe”.

Fără concedieri de bugetari. Deocamdată

„În acest moment nu există discuția despre reducerea aparatului bugetar, ne concentrăm pe rezolvarea problemei sanitare. Apoi avem problema firmelor din sectorul privat care sunt închise. Dar știm foarte bine că aparatul public este ineficient, dar acum aparatul public se informatizează, se fac lucruri despre care mi se spunea acum două luni că nu se poate face online. Informatizarea ANAF se întâmplă exact acum”, a mai spus Cîțu.

Ne puteți urmări și pe Google News

E a adăugat că „acum ne ocupăm să punem resurse în sistemul de sănătate și să păstrăm capacitatea de producție; iar dacă și forța de muncă e sănătoasă, vom ieși din criză”.

Când se face rectificarea bugetară

Rectificarea bugetară intră în ședința de guvern de săptămâna viitoare, de luni. Sunt mai mulți bani pentru șomaj tehnic și concediile medicale. Ne concentrăm pe injectarea de bani în economie. Acesta e apelul meu pentru toate companiile care pot, să plătească la timp, pentru că așa faci banii să circule în economie”, a mai precizat ministrul de Finanțe.

Planurile pentru alte investiții care nu sunt necesare trebuie oprite, tot ce nu e esential e bine să fie amânat. Nu sunt luate în calcul proiecte de reducere a veniturilor.

Apel către parlamentari

Parlamentul e plin de proiecte populiste care aruncă cu bani în dreapta și în stânga. Iar asta va aduce probleme de finanțare. Să duci deficitul la 10%, chiar dacă UE nu mai obligă la respectarea limitei de deficit de 3%, va crea o problemă de finanțare. Avem noroc că avem acel buffer de care nu ne-am atins. Acum mă uit pentru condiții de finanțare în toată lumea, dar deocamdată ne putem finanța de pe piața internă”, a relatat ministrul.

Așa a fost și cu acei bani pe care i-am împrumutat în iarnă, și pentru care s-a făcut un mare scandal, i-am luat la costuri mici și îi avem și acum, pentru că nu ne-am atins de ei”, a adăugat Cîțu.

Când își revine economia

„Merg pe un scenariu în „V” a revenirii producției. Există companii care au făcut asta deja, imediat cum a apărut o oportunitate și-au reluat producția. De-asta ne concentrăm să păstrăm capacitățile de producție prin măsurile luate. Mizez pe o revenire rapidă după ce se termină criza sanitară”, a spus ministrul Finanțelor.

„Nu am auzit să fie o problem de cash. Lucrez foarte bine cu sistemul financiar-bancar, nu sunt probleme de finanțare. Le înțeleg bancherilor îngrijorările, au dreptate pe de o parte, 9 luni fără să încasezi nimic e greu, dar nu cred că vor fi probleme”, a mai spus Florin Cîți, la Digi TV.