Citostaticele pentru leucemie, gratuite doar în declaraţii

Citostaticele pentru leucemie, gratuite doar în declaraţii

Circa 20% dintre copiii trataţi de leucemie au alergii la medicamentele oferite de Ministerul Sănătăţii. Andreas e unul dintre ei. Părinţii lui caută disperaţi 6.000 de euro pentru a-l salva.

Bolnavii de leucemie care au intoleranţă la anumite medicamente sunt condamnaţi să supravieţuiască numai dacă au bani şi îşi permit să cumpere medicamente din străinătate. Peste 20% dintre copiii trataţi de leucemie la Timişoara au reacţii alergice la medicamentele din Programul Naţional de Oncologie, al Ministerului Sănătăţii (MS).

Este cazul unui băiat de 5 ani din Haţeg. Copilul este internat de mai bine de o lună la Timişoara, la Clinica de Oncopediatrie a Spitalului de Urgenţă pentru Copii "Louis Ţurcanu" şi are nevoie urgentă de 6.000 de euro pentru medicamentele fără de care nu are şanse să supravieţuiască. Ajunşi la fundul sacului, după ce au cumpărat deja pe banii lor multe medicamente, părinţii cer oricui are inimă să-i ajute să-şi salveze copilul.

Situaţia de la Timişoara nu e însă sigulară. Copii din toată ţara păţesc la fel. Aceşti bolnavi ar putea fi trataţi gratuit dacă listele cu medicamente pentru cancer ar fi actualizate, spun repre zentanţii organiza ţiilor care apără drepturile pacienţilor. Oficialii MS afirmă însă că, de fapt, producătorii străini nu vin să-şi înregistreze medicamentele în România iar din această cauză ele nu pot fi oferite gratuit.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Ministerului Sănătăţii şi funcţionarilor plătiţi din impozitele noastre ar trebui să le pese de copiii noştri care mor fiindcă programele oncologice sunt gratuite doar în declaraţiile lor. E mai degrabă o problemă de strategie a MS care ar trebui să-i convingă pe aceşti producători să-şi aducă medicamentele în România", comentează Carmen Uscatu, preşedinte al Asociaţiei "Salvează Vieţi".

Boala a debutat cu dureri osoase

Andreas Cristea nu a împlinit încă 5 ani, iar din februarie a schimbat locul de joacă de la grădiniţă cu saloanele spitalului.

A ajuns la Timişoara pe 21 februarie, iar o zi mai târziu soarta i-a fost pecetluită cu un diagnostic crunt: leucemie limfoblastică cu precursori B. Boală care necesită un tratament lung şi scump. "Totul a început după ce în ultima duminică din ianuarie am fost cu el la schi. Luni a început să-l doară piciorul drept. Dar cum l-am pus puţin pe schiuri şi pe el, am crezut că a făcut o entorsă sau o întindere de muşchi, ceva de genul acesta. Medicul de familie i-a recomandat cinci zile de nurofen. Durerea a cedat şi a reapărut, brusc, după ce în una dintre zile am fost cu el la înot. I s-a recomandat calciu. Era însă tot mai palid, fără poftă de mâncare. Ne-am alarmat şi am făcut investigaţii complexe. În urma lor am fost trimişi la spitalul din Timişoara", povesteşte Alina Cristea, mama copilului.

3.000 de euro pentru cinci fiole

Imediat după diagnostic au început problemele. Organismul copilului nu suportă tratamentul uzual cu citostatice, pus la dispoziţie prin Programul MS. Mai exact, nu i se poate administra "Asparaginază", unul dintre cele mai uzuale antineoplazice.

Are nevoie de un medicament înlocuitor, "Erwinase", care nu se găseşte în România. Tratamentul poate fi cumpărat din ţările din vestul Europei, însă costă 3.000 de euro cinci fiole. Familia are nevoie urgentă de 6.000 de euro pentru a cumpăra tratamentul complet necesar lui Andreas în această etapă a bolii. Mama puştiului e şomeră, doar tatăl lucrează, iar familia mai are un copil mic.

Copii la mila donatorilor

Potrivit medicilor, în ultima vreme tot mai mulţi copii ajung în această situaţie: sunt alergici la "Asparaginază", iar familiile lor trebuie să facă rost de bani pentru a-i însănătoşi. "În ultimii ani, avem foarte mulţi copii cu alergie la această substanţă: aproximativ 20% dintre copiii care ajung la noi o prezintă", a declarat medicul Carmen Petrescu de la Clinica de Oncopediatrie a Spitalului "Louis Ţurcanu" Timişoara. Problema e că atunci când un copil face alergie la citostatic, acesta trebuie automat înlocuit, însă varianta "Erwinase" nu este disponibilă în România. "Singurul lucru pe care îl putem face e să căutăm pe internet, iar familia să comande de acolo", a mai explicat medicul Carmen Petrescu.

  • Cei care doresc să ajute la vindecarea micuţului Andreas Cristea o pot face contribuind cu sume de bani, în contul deschis în lei la BCR, sucursala Haţeg, RO81RNCB0318009346000001, pe numele Cristea Mihăiţă Laudel, tatăl copilului.

LACUNE

De ce nu vor producătorii să-şi aducă medicamentele în România

Românii care se îmbolnăvesc de cancer şi leucemii mor cu şanse reale de su pravieţuire şi din cauza lipsurilor în ceea ce priveşte medicamentele. "Sunt multe medicamente pentru bolnavii de cancer, unele foarte ieftine, care în România nu sunt aduse de producători", spune medicul Daniel Coriu, şeful Clinicii Transplant Medular Fundeni.

Unii producători nu consideră că au suficiente avantaje din vânzarea medicamentelor la noi, alţii sunt nemulţu miţi că sunt plătiţi târziu. "Situaţii în care bolnavii nu au medicamentele sunt frecvente pentru că ghidurile europene la care ar fi trebui să aderăm nu au fost actualizate, aşa că programul de oncologie are multe lacune", adaugă preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.

Reprezentanţii MS susţin însă că listele pentru cancer au fost actualizate prin ordin de ministru anul trecut, însă problema cu medicamente precum cel de care are nevoie Andreas Cristea e că nu au fost înregistrate de producători în ţara noastră şi, în consecinţă, nu pot fi incluse la gratuităţi. Rezolvarea situaţiei pare a fi tot la Minister.

"Pe termen scurt, MS ar trebui să ceară o estimare a necesarului de medicamente absolut indispensabile bolnavilor de cancer către toate clinicile din ţară unde se fac tratamente. Pe baza acesteia să facă importuri prin farmacia ministerului. Pe termen lung, ar trebui să înceapă discuţii cu furizorii de medicamente pen tru a le aduce pe piaţa din România (aşa cum există în toate ţările europene) şi pentru a le include pe lista de gratuite", propune Carmen Uscatu, preşedintele asociaţiei "Salvează Vieţi".