Se schimbă Codul Rutier. Sunt vizate circulația tractoarelor şi permisele

Se schimbă Codul Rutier. Sunt vizate circulația tractoarelor şi permisele Permis de conducere. Sursa foto: Arhiva EVZ

Deţinătorii permiselor de categoria B vor avea dreptul să conducă şi tractoare. Prevederea se regăseşte în noile modificări ale regulilor de circulaâie rutieră.

Circulaţia rutieră. Guvernul a aprobat, joi, o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează unele acte normative referitoare la categoriile de permis de conducere disponibile în România pentru tractoare şi vehicule agricole, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului Mihai Constantin.

Circulaţia rutieră. Viteză mai mare pentru tractoare

Cei care vor obţine permisul pentru a conduce autoturisme vor deveni automat şi tractorişti.

„Este vorba despre echivalarea permisului categoria B cu permisul Tr1, categorie nou introdusă. Aceasta va permite conducerea tractoarelor agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice şi înscrierea echivalării categoriilor B şi Tr cu categoria Tr1 în permisul de conducere pentru noile emisiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News
circulaţia rutieră. viteză pentru tractoare

Sursa foto: arhiva EvZ

 

Dar nu mai devreme de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, fără examinare de către autoritatea competentă”, a precizat Mihai Constantin, potrivit News.ro.

Şcoala de şoferi, mai scumpă în 2024

Școala de șoferi, în 2024, are o durată de 20 de zile lucrătoare, în cel mai fericit caz. În realitate, școala de șoferi poate dura mult mai mult, în funcție de flexibilitatea cursantului. Dar şi a instructorului auto.

După promovarea examenului, şoferii pot conduce autoturisme cu până la 8 locuri. Tarifele și numărul de ore de pregătire diferă pentru celelalte categorii.

  • Categoria A (A1, A2 – motocicletă) – 50 de ore de legislație, 30 de ore practice: 1.500 de lei
  • Categoria B+E – 10 ore de legislație, 10 ore practice: 1.500 de lei
  • Categoria C – 50 de ore de legislație, 30 de ore practice: de la 2.600 de lei
  • Categoria C+E – 50 de ore de legislație, 30 de ore practice:  de la 3.000 de lei
  • Categoria D – 72 de ore de legislație, 50 de ore practice: de la 2.650 de lei.

Costurile asociate cu școala de șoferi pentru categoria B (cea mai căutată) pot varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi:

  • regiunea în care îți desfășori activitatea,
  • prestigiul și experiența școlii de șoferi,
  • numărul de ore de conducere necesare,
  • costurile asociate materialelor și testelor teoretice.

Circulaţia rutieră. Pe lângă tractoare, permisul B ar putea permite şi conducerea motocicletelor

Permisul de conducere categoria B ar urma să fie valabil și în cazul anumitor tipuri de motociclete. Asta dacă deținătorul are cel puțin 24 de ani împliniți și permisul de conducere.

„Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1.

Circulaţia rutieră. Motociclist

Sursa foto: arhiva EVZ

Deţinătorii permiselor trebuie să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniţi, permisul pentru categoria B obţinut de minimum trei ani şi să facă dovada absolvirii a 10 ore de pregătire practică în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule”, se menționează într-un amendament introdus în propunerea legislativă.

Proiectul a fost retrimis în Parlament după ce la începutul lunii iulie președintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii. Președintele României a cerut demnitarilor reexaminarea amendamentelor aduse ordonanței de urgență privind circulața pe drumurile publice și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească posesorii categoriei B care doresc să piloteze și motociclete.