Cipuri antirăpire pentru cei bogaţi

Cipuri antirăpire pentru cei bogaţi

Mexicanii înstăriţi îşi montează emiţătoare sub piele, pentru a putea fi localizaţi prin satelit.

Mexicanii cu stare, terorizaţi de creşterea dramatică a numărului răpirilor, cheltuiesc mii de dolari pe implanturi subcutanate cu microtransmiţătoare prin satelit care să poată servi la găsirea lor, indiferent unde ar fi duşi - vii sau morţi. Numărul răpirilor de persoane a crescut în Mexic cu 40 de procente în perioada 2004-2007. Din acest punct de vedere, Mexicul se află pe acelaşi loc cu zone de conflict precum Irak sau Columbia, în topul celor mai riscante ţări, menţionează Reuters.

Recenta răpire şi asasinare a lui Fernando Marti, 14 ani, băiatul unui om de afaceri cunoscut, a fost de natură a stârni indignarea publicului, într-o ţară obişnuită cu infracţionalitatea. Tot mai mulţi oameni, inclusiv un număr crescând de mexicani din clasa mijlocie, doresc să-şi implanteze cipul conceput de Xega, o firmă de securitate din Mexic ale cărei vânzări au sporit anul acesta cu 13 procente. Compania spune că are acum peste 2.000 de clienţi. Cipul costă 4.000 de dolari, iar Xega percepe o taxă anuală „de abonament“ în valoare de 2.200 de dolari.

Capsulă-emiţător şi dispozitiv GPS

Cipul utilizat de Xega, despre care criticii spun că nu este decât „un gadget inutil“, are dimensiunea unui bob de orez, încapsulat în sticlă, şi se injectează cu o seringă în corpul doritorului.

În capsulă se află doar un transmiţător de mică putere, care funcţionează în combinaţie cu un dispozitiv mai mare, cu GPS încorporat, pe care, de asemenea, posesorul trebuie să-l poarte asupra sa.

Cele mai multe răpiri nu sunt raportate poliţiei mexicane, în multe cazuri fiind vorba despre „răpiri expres“, în care victima este săltată de pe stradă, forţată să retragă toţi banii de pe card, şi apoi eliberată. Statisticile oficiale arată că, anul trecut, s-au înregistrat 751 de răpiri în tot Mexicul, dar organizaţiile neguvernamentale apreciază că numărul real este de peste 7.000.

„Vaccinaţi“ de frica infractorilor

Cristina, o tânără de 28 de ani care a refuzat să-şi divulge numele, şi-a făcut implantul în acelaşi timp cu alţi şapte membri ai familiei sale, „preventiv“. „Nu pot spune că suntem oameni bogaţi, dar oamenii sunt răpiţi şi pentru ceasurile de pe mâna lor. Toată lumea trăieşte cu frica în sân“, spune Cristina.

Ne puteți urmări și pe Google News