Cipru: negocierile de pace, reluate după o întrerupere de doi ani
- Paul Ciocoiu
- 11 februarie 2014, 14:59
Negocierile dintre ciprioţii greci şi ciprioţii turci în vederea reunificării Ciprului au fost reluate astăzi, la Nicosia, după doi ani de suspendare, principala miză a discuţiilor fiind exploatarea resurselor energetice din largul insulei.
Preşedintele Republicii Cipru şi liderul aşa-numitei Republici Turce a Ciprului de Nord (RTCN) au început convorbirile la birourile ONU situate pe aeroportul dezafectat din Nicosia, în prezenţa reprezentantei Naţiunilor Unite în Cipru, Lisa Buttenheim, scrie AFP.
Trupele turce ocupă nordul Ciprului şi numai Republica Cipru, care controlează partea de sud a insulei, este recunoscută pe plan internaţional, în timp ce RTCN este recunoscută numai de Ankara. Ţara a intrat astfel divizată în UE în 2004, după eşecul unui prim acord de reunificare aprobat prin referendum de către ciprioţii turci, dar respins de ciprioţii greci.
La încheierea primei runde a negocierilor, Buttenheim urmează să citească o declaraţie comună a celor doi lideri prin care se stabileşte o “foaie de parcurs" pentru negocieri. Preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, este însoţit de negociatorul-şef Andreas Mavroyiannis.
Mai mulţi politicieni ciprioţi greci şi-au exprimat opoziţia faţă de reluarea discuţiilor, dar preşedintele Nicos Anastasiades a subliniat vineri că acest acord privind “foaia de parcurs" nu este decât o primă etapă. Potrivit unor informaţii din presă, textul declaraţiei prevede un referendum pentru întreaga insulă în cazul unui acord final.
În 2012, negocierile de pace au fost suspendate de ciprioţii turci, când guvernul de la Nicosia a preluat preşedinţia Consiliului UE. În opinia lui Hubert Faustmann, profesor de istorie şi ştiinţe politice la Universitatea din Nicosia, “aceasta este cea mai mare şansă pentru pace din 2004 datorită rezervelor de petrol şi gaz", amintește AFP.
Pe de altă parte, în timp ce sudul insulei, aflat în pragul falimentului, a fost constrâns să recurgă la un program de asistenţă internaţională cu condiţii grele pentru Nicosia, aceste resurse energetice sunt considerate de mulţi ca o “barcă de salvare". Americanii şi francezii şi-au anunţat deja sprijinul pentru relansarea negocierilor intercipriote.
În anul 1974, armata turcă a invadat partea de nord a insulei după o lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci care doreau alipirea Ciprului la Grecia.
După eşecul acordului din anul 2004, acceptat de ciprioţii turci, dar respins de cei greci, discuţiile au fost suspendate în vara anului 2012, când entitatea ciprioţilor greci, Republica Cipru, singura recunoscută pe plan internaţional, a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, iar ciprioţii turci s-au retras de la masa tratativelor.