Cipru, insula rupta-n doua

Cipru, insula rupta-n doua

Razboiul culturilor turca si greaca intuneca cerul deasupra Tarii Afroditei chiar si dupa ce in zidul din Nicosia au fost facute cai de trecere.

O bucata de pamant in mijlocul Mediteranei. O vezi din avion, in forma de peste-spada cazut intr-un somn adanc si inconjurat de albastrul marin. Locul degaja o liniste care ajunge pana la cer, o simti inca inainte ca aeronava sa aterizeze pe aeroportul din Larnaka, aproape mai mic decat Gara de Nord din Bucuresti. Aeroportul din capitala Ciprului, Nicosia, nu a mai fost calcat de picior de civil de cand partea de nord a orasului a fost ocupata de turci in 1974, impreuna cu zona nordica a tarii.

De atunci, armonia pe insula a lasat locul discordiei intre cipriotii greci si cipriotii turci. Si, spune directorul Biroului de Presa si Informatii al Ciprului, Yiannakis Solomou, de-asta a intrat Ciprul in Uniunea Europeana, de teama sa nu fie invadat cu totul de turci.

Acum cateva zile, in zidul pazit de soldati turci - care desparte partea turca de cea greaca si care taie capitala Nicosia in doua - s-a mai facut o cale de trecere. In sfarsit, drumul spre reconciliere pare deschis.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Turcii au alte legi in bucata aia de Cipru" Subiectul relatiei dintre grecii si turcii ciprioti este aproape tabu. Toti il framanta in gandurile lor, unii il abordeaza zi de zi in rugaciuni, dar problema este atat de spinoasa incat ai sanse sa o afli doar daca te imprietenesti cu vreun localnic.

"Cand au invadat turcii partea de nord, veneau oamenii inspre sud in pijamale, fugeau cum puteau, unii de bunavoie, altii alungati din case", spumega un cipriot grec din Nicosia. "Unii se mai duc sa vada ce mai e cu casele in care au locuit si s-au intors negri de suparare: turcii le fac in ciuda, stau picior peste picior in balcoane si scuipa seminte", povesteste o romanca venita prin casatorie in capitala Ciprului.

O alta tanara, Carmen, a aflat de la ciprioti ca in partea ocupata de turci se adapostesc multi criminali cautati international, ca acolo a fost gasit cel mai mare distribuitor de droguri din Anglia, ca sunt o gramada de firme-fantoma si multe alte rele, pentru ca "n-are nimeni dreptul sa-i aresteze, au alte legi in bucata aia de tara".

Icoane profanate, biserici lasate in paragina Dar cel mai tare se aprind cipriotii greci cand vine vorba despre bisericile ortodoxe din asa-numita republica turceasca din Cipru. La Palatul Arhiepiscopiei din Nicosia am gasit o expozitie de fotografie dedicata acestei probleme, pe care am vizitat-o impreuna cu pictorul de biserici Leonardo Cican, roman stabilit in Cipru.

Studentul care sta la intrarea in expozitie ne "traduce" imaginile, fara ocolisuri: "Bisericile ortodoxe din partea turca au fost transformate in baruri, discoteci, in grajduri, staule de oi sau, in cel mai bun caz, in moschei". Fotografii tulburatoare, cu imagini "inainte" si "dupa": maretie si ruine, mozaicuri si mucegai, icoane si crapaturi, altar si club de lux cu piscina.

Pictorul cade pe ganduri. Grecii au grija de moscheile din partea sudica: "Guvernul cipriot aloca bani pentru intretinerea lor". Pe Cican, ca pictor si restaurator de icoane, il macina mai ales gandul ca turcii au "decupat" icoanele si frescele din bisericile ortodoxe si le-au vandut.

Pentru bani si ca sa le arate cipriotilor cine e seful in zona. Statul cipriot a reusit sa gaseasca o parte din ele in diferite tari si a dat bani grei pentru rascumpararea lor. Sunt expuse acum intr-un muzeu, tot in curtea Arhiepiscopiei. Bucatelite, zgariate, profanate, sfinti cu ochii scosi.

Faci al treilea copil, iti poti cumpara masina Cu asemenea intamplari, cum sa te imprietenesti cu ei, se intreaba cipriotii greci. Si ei, turcii, sunt tot mai multi. Intre 100.000 si 200.000 de turci ciprioti, la 780.000 de insulari. Ca au venit si din Turcia ca sa stea aici. Acesta a fost, probabil, motivul pentru care a fost promovata o lege care stabileste ca femeile primesc, de la al treilea copil, cate 20.000 de lire, spune un doctor pediatru din Nicosia.

Suma este suficienta, spre exemplu, pentru mobilarea moderna a unui apartament sau pentru cumpararea unei masini. Decizia aceasta a starnit si probleme, chiar un scandal de proportii, pentru ca unele femei, deja insarcinate, au avortat pentru a amana sarcina pana la intrarea in vigoare a legii. Ceva trebuia facut.

Ciprul vrea Turcia in UE Recent, a fost daramat zidul care despartea autoproclamata republica turca de restul Ciprului si asta a renascut speranta normalizarii situatiei pe insula. Dar de atata vreme dureaza tensiunile incat cipriotii greci au luat din timp masuri pentru a se apara de o eventuala cotropire turceasca.  De altfel, spune Yiannakis Solomou, se pare ca Ciprul este singura tara care sustine aderarea Turciei la UE. Doar-doar s-or vedea obligati turcii sa respecte regulile Uniunii.

DE VIZITAT

Tara Afroditei, zeita frumusetii Supranumele de Tara Afroditei vine de la o legenda potrivit careia aici s-ar fi nascut zeita frumusetii. Pe aceasta insula puteti vizita, in zona Nicosiei, biserici si moschei, Muzeul arheologic al Ciprului, Piata Arhiepiscopiei, dominata de statuia uriasa a lui Kyprianou, cetatea veche a Nicosiei, Muzeul Motocicletelor, al Timbrelor postale, Centrul de manufactura, Mormintele regale din Tamassos, Manastirea Machairas, una dintre cele mai vechi din Cipru, Parcul National Athalassa, zona Dali - plina de monumente din toate perioadele Ciprului.

In zona Limassol (sau Lemessos), al doilea mare oras, aveti la dispozitie castele medievale, Muzeul de arta populara, galerii de arta, Muzeul vinului, Casa Maslinelor (Oleastro) si cateva sate producatoare de vinuri.

In Larnaca, merita sa va plimbati pe bulevardul "de promenada" Foinikoudes si sa vizitati Muzeul paleontologic, pe cel Medieval din orasul vechi, apeductul Kamares. Locurile sunt pline de istorie si pentru unele nu trebuie sa platiti intrarea. 

Ciprul pe scurt Capitala tarii: Nicosia/Lefkosia

Este cel mai mare oras al tarii. Dupa caderea zidului Berlinului, este singurul oras divizat. Sunt doar cateva puncte de trecere in zidul care imparte capitala Ciprului in Nicosia de Nord (turcii) si Nicosia de Sud (grecii).

Presedinte: Tassos Nikolaou Papadopoulos. Ales in 2003 din primul tur, cu 51,5a din voturi. Este de formatie avocat, cu studii la Londra. Inainte de 2003 a fost de sase ori ministru.

Comisarul UE din partea Ciprului: Markos Kyprianou.

Se ocupa de domeniile Sanatate si Protectia Consumatorului. Membru al Partidului Democrat, a studiat Dreptul in Atena si la Cambridge, si-a dat doua masterate, dintre care unul la Harvard. Kyprianou este cel care a solicitat UE interzicerea fumatului in locurile publice, dar in Cipru se fumeaza cu nonsalanta in zonele unde fumautl este interzis.

Organizarea politica - republica parlamentara

August 1960: si-a declarat independenta fata de Marea Britanie in

1974: Invazia turca; in urma acesteia, turcii au declarat teritoriul invadat drept Republica Turca a Ciprului de Nord, stat nerecunoscut de nici o tara din lume in afara Turciei

Suprafata Ciprului: 9.251 km2

Principalele orase: Larnaca, Limassol, Pafos

Limba oficiala: greaca, turca

1 mai 2004: data aderarii la UE

Moneda de circulatie: lira cipriota (in 2008 va trece la euro)

Populatia estimata in 2006 - 784.301 locuitori (835.000 locuitori date census)

PIB 2007: 19,69 miliarde de dolari

Venitul brut mediu anual pe cap de locuitor - 23.481 de dolari pe an

Informatii specifice:

> Autoturismele au volanul pe partea dreapta si se circula pe partea stanga a carosabilului

> Taxiul de la aeroportul Larnaka pana in Nicosia costa 25 de lire, adica 45 de euro, iar daca taximetristul "miroase" ca e vorba de un client strain, cere 50 de euro

> Stagiul militar dureaza, in mod normal, 25 de luni

> biserica elibereaza certificate de casatorie valabile, iar mariajul nu poate fi desfacut decat dupa 7 ani; la Starea Civila, certificatele ii leaga pe cei doi soti pe cel putin 3 ani

> Un pranz cu una dintre mancarurile traditionale cipriote, Afelia, costa intre 7 si 12 lire.

> O lira cipriota valoreaza circa 1,82 euro