Cioroianu, aviz favorabil în comisii pentru postul delegat permanent pe lângă UNESCO
- Mircea Marian
- 26 mai 2015, 13:32
Istoricul Adrian Cioroianu a fost avizat favorabil, marţi, de comisiile de politică externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru postul de ambasador, delegat permanent pe lângă UNESCO.
El a fost avizat cu 18 voturi pentru şi unul împotrivă.
La audieri, Cioroianu a subliniat că o prioritate a mandatului său pe lângă UNESCO va fi aceea de a continua "toate iniţiativele bune" ale României.
"Suntem în perioada în care UNESCO nu va fi focusată pe continentul european. Multe situri din Irak şi Siria sunt puse în pericol de acest flagel al fundamentalismului religios. Următorii ani vor fi dedicaţi acestor spaţii, dar România trebuie să continue campania pe care a avut-o, să continue ceea ce s-a făcut bun. Voi putea analiza toate dosarele pe care România le are în lucru. O prioritate este aceea de a continua toate iniţiativele bune în interesul naţional", a spus fostul ministru de Externe.
Adrian Cioroianu a precizat că, în cazul insuccesului includerii centrului istoric al Sibiului şi a lucrărilor lui Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu în lista UNESCO, a fost vorba de maniera "puţin neglijentă" în care au fost alcătuite dosarele.
"În privinţa Sibiului şi a lucrărilor lui Brâncuşi, cred că una din cauzele principale ale insuccesului a fost maniera puţin neglijentă de a alcătui dosarele. (...) Nu-l vom putea înscrie pe lista UNESCO pe Brâncuşi ca artist, este de la sine înţeles că acest uriaş creator şi artist este o valoare pe care noi o împărţim cu unul din principalii noştri parteneri - Franţa, dar acele lucrări care sunt la Târgu Jiu cred că merită să fie împreună, pentru că ele reprezintă un tot. Ar trebui să continue înscrierea lor ca un ansamblu", a spus el, menţionând că, în cazul centrului istoric al Sibiului, "trebuie lucrat mai bine la dosare, să le facem competitive şi să perseverăm să ne urmărim anumite scopuri".
El a mai subliniat şi că prezenţa unor situri româneşti pe lista UNESCO "nu le protejează de la sine, ele creează o responsabilitate crescută pentru statul român".
Tot la audieri, Adrian Cioroianu a apreciat că un ambasador pe lângă UNESCO are "o poziţie privilegiată".
"Cred că un ambasador UNESCO (...) are o poziţie privilegiată, pentru că există în ţară o comisie naţională UNESCO - în structura Ministerului Educaţiei, în Parlament - o comisie parlamentară pentru relaţia cu UNESCO, în universitatea din care fac parte - o catedră UNESCO", a afirmat el.