Ciorbă de lobodă ca în Ardeal, cu lapte și smântână. Un preparat delicios, gata în mai puțin de o oră, potrivit pentru orice zi din săptămână. Ea poate fi servită caldă, dar și rece. Iată de ce legume ai nevoie și care este secretul unei ciorbe delicioase.
Ciorba de lobodă este un preparat foarte gustos, dar și răcoros, de care te poți bucura în sezonul cald. Ea poate fi servită și rece, cu mămăligă și usturoi verde. Nu ai nevoie de multe ingrediente pentru a o prepara, iar procesul, cu tot cu fierbere, nu îți ia mai mult de o oră.
Rețeta de ciorbă de lobodă este una reinterpretată, asta pentru că bunicile din Ardeal foloseau pentru acest preparat zer rămas de la brânză. Acest ingredient a fost înlocuit cu laptele și cu smântâna, pentru a se apropia de gustul din copilărie.
Rețetă de ciorbă de lobodă ca în Ardeal
Ingrediente pentru șase porții:
- 250 de grame de lobodă roșie
- 2 legături de ceapă verde
- 2 legături de usturoi verde
- 20 de ml (1 lingură) de ulei
- 1 linguriță paprika dulce
- 1/2 lingură (12 grame) de făină
- 500 ml. de lapte
- 500 ml. apă
- 60 de grame de smântână cu 25% grăsime
- 150 ml. lapte bătut (sau lapte acru, iaurt etc)
- 1 gălbenuș proaspăt
- 1 legătură de mărar
- pentru înăcrit, oțet sau zeamă de lămâie, după gust
- sare și piper
- opțional: fâșii de slănină afumată
Mod de preparare:
1. Loboda roșie se spală în câteva ape reci. Se curăță de cotoare și se toacă în bucăți mai mici.
2. Curățăm ceapa verde și usturoiul și le spălăm, apoi tocăm rondele partea albă și cea verde deschis. Tocăm și frunzele de la ceapă, însă acestea sunt lăsate separat.
3. Punem uleiul în oală, apoi adăugăm rondelele de ceapă și de usturoi și punem oala pe foc. Punem un praf de sare și călim la foc mediu până se înmoaie. În loc de ulei, se poate pune grăsime de porc.
4. Atunci când ceapa și usturoiul s-au înmuiat, adăugăm făina și paprika, amestecând rapid. Acestea se sting imediat cu lapte și apă, pentru ca paprika să nu își schimbe culoarea și aroma.
5. Aducem lichidul la temperatura de fierbere, apoi adăugăm sarea după gust. Punem loboda și codițele de ceapă verde și se mai lasă pe foc până dă un clocot. Loboda se va înmuia rapid și va colora zeama în roz.
6. Luăm oala de pe foc și adăugăm mărarul tocat.
7. Separat, într-un castron, batem gălbenușul cu smântâna și laptele acru. Compoziția se diluează cu un polonic de zeamă fierbinte, apoi se toarnă în oală. Omogenizăm ciorba și se mai adaugă sare și piper dacă este necesar.
8. Oțetul sau zeama de lămâie se adaugă separat, atunci când este servită în farfurie.