Evenimentul Zilei > Politica > Cioloş: „Se vor elimina copiile legalizate pentru diverse documente, cazierul judiciar se va solicita între instituţii”
Cioloş: „Se vor elimina copiile legalizate pentru diverse documente, cazierul judiciar se va solicita între instituţii”

Cioloş: „Se vor elimina copiile legalizate pentru diverse documente, cazierul judiciar se va solicita între instituţii”

Guvernul va adopta în şedinţa de marţi un pachet de măsuri pentru debirocratizare, printre care eliminarea copiilor legalizate pentru diverse documente, transmiterea cazierului judiciar între instituţii, posibilitatea trimiterii prin email a copiei după buletinul de identitate sau plata prin card la ghişeele ANAF sau la Trezorerie.

"Am reuşit totuşi să punem azi pe masa Guvernului şi să pregătim pentru decizie un pachet de măsuri care, sperăm noi, în timp, să simplifice viaţa cetăţenilor şi a contribuabililor. Cazierul judiciar care era solicitat pentru foarte multe decizii sau tipuri de documente oferite cetăţenilor, (…) conform cu această ordonanţă de urgenţă se va solicita doar între instituţii, în aşa fel încât cetăţeanul nu va mai trebui să se plimbe între ghişee, să scoată cazierul judiciar pe o hârtie de la un ghişeu şi să îl depună la alt ghişeu. (…) Instituţiile statului vor fi abilitate şi obligate să se organizeze în aşa fel încât să poată să transmită direct aceste date. Copiile după buletin, care se solicită, la fel, la foarte multe dosare, ele vor putea fi trimise şi prin email şi actul normativ (…) prevede că în termen de 30 de zile instituţiile publice au obligaţia să anunţe adresa de email la care se vor putea transmite aceste documente atunci când ele sunt solicitate. Se vor elimina copiile legalizate pentru o serie de documente. Această legalizare se va face conform cu originalul de către funcţionarii care solicită aceste documente, în aşa fel încât nu vor mai trebui cheltuieli suplimentare sau să punem oamenii în plus pe drumuri pentru chestiuni care se pot face şi mai simplu", a explicat prim-ministrul la începutul şedinţei de Guvern.

De asemenea, Cioloş a menţionat că în relaţia cu Fiscul va exista posibilitatea plăţilor prin card "atât la ghişeele ANAF, cât şi la Trezorerie pentru diferite dări sau obligaţii financiare".

"Venim şi cu nişte măsuri prin care, într-un mod mai larg, cerem instituţiilor statului să îşi diversifice mijloacele de plată oferind posibilitatea plăţii cu cardul prin POS sau prin alte mijloace electronice", a precizat premierul, citat de Agerpres.

Dacian Cioloş a adăugat că efortul de debirocratizare trebuie să continue şi i-a cerut ministrului pentru Consultare Publică, Violeta Alexandru, să monitorizeze implementarea deciziilor luate prin OUG.

"Dacă azi venim cu decizii care vizează în mare majoritate cetăţenii şi contribuabilii, în perioada imediat următoare (…) avem pregătite deja şi câteva măsuri care să vizeze şi în mod specific mediul de afaceri, care la rândul său se confruntă cu birocraţia", a anunţat premierul.