Premierul a avut ieri o discuție neobișnuit de lungă, de peste două ore, cu un grup de ziariști, cărora a încercat să le explice cum vrea să reformeze administrația publică.
Dezbaterea s-a concentrat însă pe capacitatea unui guvern de tehnocrați de a impune reformele, în fața actualei clase politice, majoritatea jurnaliștilor apreciind că actualul Parlament se va opune schimbărilor și depolitizării administrației.
„Eu nu sunt cavalerul Don Quijote. Nu îmi asum - pentru că știu și așteptările care sunt vis-a-vis de Guvernul ăsta - să las impresia că putem face minuni singuri, de unii singuri, și putem schimba societatea împotriva voinței ei”, a spus Cioloș. „Dar kamikaze vă asumați să fiți?”, a întrebat un jurnalist. „Pot fi kamikaze pentru că, aşa cum am mai spus-o nu am... intenţia mea nu e să fac din acest mandat o trambulină politică personală pentru mine. Şi atunci pot sa fiu... Dar nici nu o să fiu kamikaze doar de dragul de a mă arunca în aer ca să se vadă bucățile pe pereți”, a răspuns premierul.
Nu știm câți funcționari are țara
La întâlnirea cu presa, vicepremierul Vasile Dâncu a povestit că, de pe vremea guvernării Năstase, se încearcă să se afle câți funcționari publici sunt în România, dar nimeni nu reușește să-i contabilizeze, pentru că nu există o unică instituție care să-i înregistreze.
În plus, a arătat Dâncu, o parte din medici sunt în evidențele ministerului Sănătății, iar alții, respectiv medicii de familie, în cele ale direcțiilor județene, care nu au aceeași bază de date cu ministerul.
„Abia acum facem un inventar al terenurilor și clădirilor statului, ceea ce este foarte greu, pentru că nu sunt intabulate”, a mai explicat vicepremierul. Ca să completeze imaginea haosului din administrația românească, Dâncu a relatat că regimul incompatibilităților este reglementat în 275 de legi, cu prevederi cuprinse în 900 de pagini. De altfel, premierul Cioloș a spus că ar fi nevoie de „clarificări” în ceea ce privește incompatibilitățile. În consecință, Executivul va avea consultări cu societatea civilă, cu presa și cu politicienii, va ajunge la o formă finală și, în iunie, va căuta o soluție să treacă această lege de Parlament, eventual prin asumarea răspunderii.
În finalul întrevederii, presa l-a întrebat pe premierul Cioloș, mai întâi aluziv, apoi tot mai insistent, despre o posbilă reformă. El a refuzat să răspundă. „Povestea cu remanierea întreține sentimentul de instabilitate și incompetență”, s-a plâns Cioloș, fără să mai precizeze cine sunt cei care vor să „întrețină” acest sentiment. ”Nu, nu o atacăm (legea la Curtea Constituţională - n.r.). Am spus că o să vedem noi, ca şi Guvern, pentru că, dacă găsim resursele financiare, ne-o asumăm noi, ca şi Guvern, să o finanţăm, dar o să vedem la rectificare.
Se caută bani pentru mame
Premierul Dacian Cioloş a precizat că Executivul va decide în legătură cu plata indemnizaţiilor majorate pentru mame în funcţie de identificarea resurselor financiare, existând şi varianta prorogării aplicării legii dacă nu vor fi găsiţi bani. „Nu, nu o atacăm (legea la Curtea Constituţională - n.r.). Am spus că o să vedem noi, ca şi Guvern, pentru că, dacă găsim resursele financiare, ne-o asumăm noi, ca şi Guvern, să o finanţăm, dar o să vedem la rectificare”, a spus Cioloș.