Ciocnire ruso-americană în spaţiu

Ciocnire ruso-americană în spaţiu

Un satelit comercial american a fost distrus, în urma unei coliziuni cu un satelit rus, un tip de accident extrem de rar, anunţă AFP.

Societatea Iridium, care exploata aparatul american, cu sediul la Bethesda, Maryland, a comunicat că "au pierdut un satelit operaţional", în urma unei ciocniri cu un satelit rus scos din uz.

"A existat o coliziune, pe 10 februarie 2009, (…) la aproximativ 800 de kilometri altitudine, a unui aparat cosmic Iridium-33 cu un aparat cosmic militar rus Cosmos-2251", a declarat astăzi comandantul forțelor spațiale ruse, generalul Alexandre Iakouchine, citat de Interfax.

El a precizat că satelitul nu a mai fost utilizat din 1995.

Incident "extrem de rar"

Acest tip de coliziune, la sute de kilometri de Pământ, este "extrem de rară" şi "foarte puţin probabilă", a subliniat Iridium.

Întreprinderea a asigurat că va lua măsurile necesare pentru a înlocui satelitul. Iridium, care are 66 de sateliţi de telecomunicaţie, a precizat că accidentul nu poate fi imputat unei eventuale slăbiciuni a satelitului lor.

Coliziunea a provocat doi nori de praf și de resturi, pe care NASA îi urmărește pentru a împiedica o eventuală coliziune cu stația sa spațială internațională (ISS). Însă NASA a arătat că riscurile sunt mici, stația afându-se pe o orbită mai joasă (354 de kilometri) decât cea pe care s-a produs coliziunea.

NASA urmărește resturile rămase pe orbită

"Stația spațială are capacitatea, dacă e necesar, să facă manevre pentru a evita resturile rămase pe orbită, ceea ce ea a și făcut cu opt ocazii", a asigurat purtătorul de cuvânt al NASA, John Yembrick.

Peste 6.000 de sateliți au fost trimiși în spațiu de când Uniunea Sovietică a lansat, în 1957, primul satelit artificial din lume, Sputnik I. Aproximativ 3.000 dintre acești sateliți încă sunt operaționali, potrivit NASA.

ȘTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 12:16.

Ne puteți urmări și pe Google News