Ciocanul lui Dorel, mai tare decât timpul. Restauratorii Cetății Mediaș au sfărâmat o frescă medievală

Ciocanul lui Dorel, mai tare decât timpul. Restauratorii Cetății Mediaș au sfărâmat o frescă medievală

Inscripția a rezistat 374 de ani, până când o echipă de muncitori a intrat cu ciocanele în ziduri

Lucrările de reabilitare a cetății din Mediaș au început în primăvară și nu se fac sub supravegherea unui specialist. Lăsați singuri, muncitorii au văzut ei niște mâzgălituri pe un perete, dar nici prin cap nu le-a trecut să întrebe pe cineva ce reprezintă. Așa că au tăbărât cu ciocanele și au făcut praf o inscripție medievală de pe turnuri, fresca datată din 1641. „Din greșeală s-a întâmplat. Noi trebuie să dăm tot jos, ca să refacem zidul din spate. Ce să-i faci, numai cine nu muncește, nu greșește”, este explicația unuia dintre muncitorii care lucrează la zid. Stricăciunea a ajuns și la urechile reprezentanților Primăriei Mediaș, principalul beneficiar al acestei renovări.

„S-au cerut explicații. SC Teracom SRL, firma care execută lucrări de reabilitare pe tronsonul 2, respectiv Turnul Fierarilor, a încheiat un contract cu domnul Liviu Tudoran Ciungan, pictor restaurator atestat, în vederea restaurării emblemei de epocă, situată pe fațada de sud”, explică purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ioana Făgădar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, specialiștii susțin că monumentul nu mai poate fi restaurat pentru că emblema a dispărut cu totul și nu a rămas decât fereastra din spatele său, pe care apărea inscripția. „Au dat-o jos muncitorii. Noi vom picta acum pe fondul de cărămidă, avem poze făcute. Vom folosi niște tencuieli speciale, trebuie respectate anumite rețete. Cum a durat din o mie șase sute și atâta, va trebui să mai dureze încă 400 de ani”, spune Romulus Boieru, unul dintre pictorii care lucrează la refacerea inscripției.

Sparg cărămizile vechi să intre cele noi. Nu invers!

Aceasta este cea mai gravă distrugere care a avut loc în timpul restaurărilor de la Mediaș. Specialiștii atrag atenția că întreaga lucrare se face neprofesionist. „Muncitorii sparg pur și simplu zidul vechi, original, ca să le încapă lor cărămizile noi. În loc să facă invers, să spargă cărămida nouă, ca să se potrivească în lipsurile din zid. Apoi, de pe Turnul Fierarilor au dat jos țiglele groase, vechi, care au ținut sute de ani și au adus niște țigle subțiri, care sper că vor dura vreo 2 ani”, spune istoricul Adrian Rusu.

Caz penal

Răzvan Pop, șeful Direcției Județene de Cultură (DJC), amenință că ar putea solicita închiderea șantierului și a refacerii documentației pentru prezervarea și restaurarea completă a fortificațiilor: „Nu mai vorbim și de aspectul penal care, evident, intră în acest lung șir de proceduri legale”. Dar cum s-a ajuns în această situație. Primăria Mediaș a primit, pe ultima sută de metri, bani europeni din exercițiul bugetar 2007-2013, deși proiectul fusese, inițial, respins. Ca să nu piardă banii, autoritățile locale au angajat o firmă care să facă lucrările repede, pentru că, potrivit legii, fondurile trebuie cheltuite până la finalul acestui an. Valoarea proiectului de reabilitare a celor aproape 8.000 de mp de ziduri de fortificație din Mediaș este de 26 de milioane de lei. Lucrările începute în primăvară se desfășoară contra-cronometru, termenul de finalizare fiind decembrie anul acesta.