Evenimentul Zilei > Actualitate > Cineaştii şi actorii în cărţi pentru Festivalul de la Cannes
Cineaştii şi actorii în cărţi pentru Festivalul de la Cannes

Cineaştii şi actorii în cărţi pentru Festivalul de la Cannes

Filmul lui Wes Anderson deschide ediţia din acest an a festivalului. Printre potenţialii clienţi ai acestuia se numără Woody Allen, David Cronenberg, Michael Haneke şi Cristian Mungiu.

Festivalul de la Cannes (16 – 27 mai) a anunţat deocamdată doar filmul care va deschide evenimentul – "Moonrise Kingdom", de Wes Anderson, cu o distribuţie de zile mari: Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Tilda Swinton şi Harvey Keitel.
Însă bursa zvonurilor a adunat deja destule nume grele de cineaşti care ar putea fi prezenţi pe Croazetă.
Unul dintre acestea este Woody Allen, cu lungmetrajul "The Rome with Love" (cu Penélope Cruz, Ellen Page, Alec Baldwin şi Roberto Benigni).
Un obişnuit al Croazetei este Michael Haneke, deţinătorul unui Palme d’Or (2009); anul acesta ar putea participa la Competiţia de la Cannes cu "Amour", un film în a cărui distribuţie figurează Isabelle Huppert şi Jean-Louis Trintignant.
Regizorul Chan-wook Park a fost prezent la Cannes cu lungmetrajul său despre vampiri, pe nume "Thirst".
Anul acesta s-ar putea întoarce pe Croazetă cu prima lui aventură pe tărâm hollywoodian: "Stoker", cu Nicole Kidman, Mia Wasikowska şi Matthew Goode.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/UQ1Q90cONjU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Vampirul rebranduit
Ultimul său film a avut premiera la Veneţia, însă în acest an David Cronenberg ar putea opta pentru Cannes.
Lungmetrajul în cauză este "Cosmopolis", un altul care reuneşte staruri peste staruri: Robert Pattinson (devenit celebru pentru rolul de vampir din "Saga Amurg"), Samantha Morton, Juliette Binoche şi Paul Giamatti.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/utCTbzaBc_4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Iranianul Abbas Kiarostami, şi el proprietar al unui Palme d’Or (1997), este un favorit pentru Cannes, de data aceasta cu un film intitulat "The End" şi realizat în Japonia.
Câştigătorul trofeului de anul trecut, americanul Terrence Malick, ar putea reveni şi el pe Croazetă. Anul acesta, cu o dramă romantică, a cărei distribuţie le include pe Rachel McAdams, Rachel Weisz şi Jessica Chastain, alături de Ben Affleck, Michael Sheen şi Javier Bardem.
Dintre starurile hollywoodiene de calibru, şi Brad Pitt s-ar putea afla anul acesta la Cannes; el este capul de afiş al distribuţiei lungmetrajului "Killing Them Softly", de Andrew Dominik.
Şansele românilor
Lungmetrajul "Dincolo de dealuri", de Cristian Mungiu (în distribuţia căruia figurează Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuţă, Dana Tapalagă şi Cătălina Harabagiu), a avut parte de prevânzări la Berlinală, iar prezenţa lui la Cannes pare aproape o certitudine.
Filmul se bazează pe povestea a două prietene aflate într-o mănăstire, poveste care se precipită din cauza conflictului uneia dintre ele cu un preot. Actorul Vlad Ivanov se află şi el în cărţi pentru Cannes.
El a colaborat a doua oară cu cineastul Serghei Loznitsa, al cărui lungmetraj anterior a putut fi vizionat pe Croazetă. De data aceasta, lui Vlad Ivanov îi revine rolul unui "căpitan nazist odios", în lungmetrajul "In the Fog".

PERIPLU. Woody Allen s-a
oprit la Roma pentru noul film

2012
înseamnă cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de film de la Cannes, cel mai amplu eveniment de profil din lume. Anul acesta juriul este condus de cineastul italian Nanni Moretti

SELECŢIE
Primul titlu autohton confirmat
Singurul proiect de lungmetraj românesc selectat la L’Atelier Cinefondation – Cannes îi aparţine regizoarei Adina Pintilie şi poartă titlul "Nu mă atinge-mă".
Proiectul este sprijinit de cineaştii Cristi Puiu şi Cristian Mungiu, precum şi de Michel Reilhac, director al ARTE France Cinema. Cu toate acestea, "Nu mă atinge-mă" a ieşit pe locul opt la concursul CNC pentru debut în lungmetraj.
După contestaţia depusă de producătoarea 4 Proof Film, Monica Lăzurean-Gorgan, la ministerul Culturii, proiectul a urcat pe locul patru, dar tot nu poate fi finanţat de CNC, care oferă sume doar primelor trei proiecte.
"Nu mă atinge-mă" a obţinut şi Marele Premiu pentru Producţie al Torino Filmlab 2011, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Torino, constând într-o finanţare de 150.000 euro, premiul pentru Cel mai bun proiect de ficţiune lungmetraj la Concursul de Dezvoltare de Proiecte al Programului MEDIA al Uniunii Europene- Categoria Proiect Unic 2011, Premiul ARTE France Cinema pentru Cel mai bun proiect şi Menţiunea Specială a Juriului la Festivalul de la Sarajevo 2011 – platforma Cinelink.
Citiți și:

  • Noul film al lui Wes Anderson deschide Festivalul de la Cannes 2012
  • Marilyn Monroe este imaginea Festivalului de la Cannes
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: