Cine va mai fi în viață ca să trăiască un moment istoric. NASA va revoluționa explorarea spațială

Cine va mai fi în viață ca să trăiască un moment istoric. NASA va revoluționa explorarea spațială Sursă: Dušan Zidar | Dreamstime.com

Dintre oamenii care trăiesc în prezent, o parte ar putea să fie martori pentru prima dată în istorie la primii pași făcuți de astronauți pe un asteroid. Mai mulți cercetători și oameni de știință au analizat bugetul NASA începând cu anii 1960 cu scopul de a evalua probabilitatea organizării unei misiuni către centura de asteroizi în următorul secol. Pe baza estimărilor lor, prima misiune cu echipaj pe un asteroid ar putea avea să aibă loc în anul 2073.

Vei mai fi în viață când NASA va plasa primii oameni pe un asteroid? O lucrare de cercetare, condusă de oamenii de știință de la Jet Propulsion Laboratory al Nasa din Pasadena și publicată recent pe site-ul Arxiv, a făcut lumină asupra intervalului de timp în care astronauții ar putea să facă primii pași pe Marte, Jupiter, Saturn și pe o rocă spațială din centura de asteroizi.

NASA trebuie să evolueze pentru a asigura siguranța astronauților

Oamenii de știință NASA au analizat felul în care bugetul agenției spațiale s-a modificat după înființarea sa, în  anul 1958. Cercetătorii au observat o serie de apogeuri în ceea ce privește suma de bani pe care NASA a trebuit să o cheltuiască, corespunzătoare unor evenimente cheie de-a lungul anilor. Printre acestea s-au numărat primii ani ai programului Apollo din 1966 și anunțul din 2018 al proiectului Artemis de întoarcere pe Lună.

Cercetătorii conduși de Jonathan Jiang au ajuns la concluzia că tendința generală este una de creștere constantă. Ei au folosit date istorice pentru a prezice modul în care tehnologia ar putea avansa în următoarele decenii. NASA trebuie să facă o serie de salturi pentru a putea trimite astronauți în siguranță în misiuni pe distanțe lungi pe alte planete.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când va putea ajunge omul pentru prima dată pe un asteroid

Cercetătorii au ajuns la concluzia că o misiune ce presupune trimiterea unui echipaj pe un asteroid ar putea avea loc în anul 2073, în timp ce astronauții ar putea ateriza pe Jupiter până în 2103 și pe Saturn până în 2132.

„Rezultatele de până acum sugerează că lumile din sistemul nostru solar, de-a lungul istoriei omenirii simple specule de lumină pe cerul nopții, vor fi în curând la îndemâna noastră. Modelul nostru sugerează că aterizările umane pe lumile de dincolo de Lună și Marte ar putea fi văzute de mulți dintre cei care sunt în viață astăzi”, se arată în cercetarea oamenilor de știință de la NASA, potrivit The Sun.

Până în prezent, misiunile cu echipaj ale NASA nu au atins obiective mai departe de Apollo din acest punct de vedere,  program prin intermediul căruia ultimii astronauți au mers pe Lună în urmă cu 50 de ani. De atunci, agenția spațială a lansat zeci de persoane pe Stația Spațială Internațională, la aproximativ 250 de mile deasupra Pământului.

În viitorul apropiat, are planificate mai multe misiuni pe asteroizi îndepărtați, dar niciuna cu cineva la bord.

Misiunea sinucigașă a unei nave spațiale NASA

Anul trecut, NASA a lansat o navă spațială care se va izbi de un asteroid într-o misiune sinucigașă care ar putea contribui într-o zi la salvarea omenirii. Misiunea Double Asteroid Redirection Test (DART) se va ciocni cu roca spațială Dimorphos, aflată la 11 milioane de kilometri de Pământ, în această vară, potrivit sursei citate.

Ambițiosul proiect - la care participă echipe de la NASA și de la Agenția Spațială Europeană - reprezintă un test al tehnologiilor de prevenire a impactului cu Pământul de către un asteroid ucigaș.

De asemenea, NASA vrea să trimită o sondă spațială pe asteroidul Psyche 16 pentru a explora originile sistemului solar.

Agenția spațială a reușit să aterizeze cu succes o navă spațială pe asteroidul Ryugu în anul 2018 și a colectat mostre care au fost returnate pe Pământ.