Cine va lua locul WikiLeaks?

Cine va lua locul WikiLeaks?

WikiLeaks pare a fi cu un picior în groapă, după arestarea fondatorului site-ului, Julien Assange. Asta nu înseamnă însă că dezvăluirile făcute sub protecţia anonimatului prin intermediul internetului se vor opri. Piraţii informatici Anonymous ar putea duce scurgerile de informaţii la un nivel superior, spun analişti citaţi de CNN.

S-au scurs cîteva luni de când site-ul WikiLeaks a făcut ultima dezvăluire majoră, iar foşti şi actuali membri din conducerea ultrasecretei organizaţii spun că situaţia financială şi managerială e atât de precară încât nu reuşesc să asigure publicarea unor fişiere de mari dimensiuni despre figuri importante ale scenei mondiale care se fac vinovate de fraudă fiscală.

Fondatorul Julien Assange, descris ca megaloman într-un volum de dezvăluiri avându-l ca autor pe fostul purtător de cuvânt al WikiLeaks, riscă extrădarea în Suedia, unde este acuzat de delicte sexuale, iar mulţi observatori estimează ca va fi ulterior extrădat în Statele Unite.

Deocamdată, cei care vor să pună umărul la susţinerea financiară a WikiLeaks pot plăti pentru o cină cu Assange (prezent virtual, sub formă de mesaj video) sau pot cumpăra un tricou cu inscripţia "Libertate pentru Assange", disponibil în magazinul online WikiLeaks.

Dar ajutorul s-ar putea dovedi insuficient pentru salvarea organizaţiei cu care instituţiile financiare şi-au oprit colaborarea anul trecut, dupa publicarea seriei de telegrame diplomatice confidenţiale ale Departamentului de Stat american. Şi donatorii şi-au diminuat considerabil ofertele pentru WikiLeaks după acest demers.

Assange, în libertate condiţionată în Marea Britanie, a lansat un apel pe Facebook către donatori şi a mărturisit recent pentru presa elveţiană că WikiLeaks pierde cam 600.000 de dolari pe săptămână, fără a preciza însă unde se duc banii sau pentru ce anume plăteşte.

"WikiLeaks s-ar putea dovedi un castel de nisip, nu este un site având în spate un plan de afaceri solid sau un grup fondator stabil", spune Jonathan Zittrain, profesor de informatică şi expert în probleme de legislaţie pe internetului. "Dar fenomenul scurgerii de informaţii – fie că e vorba de o simplă turnătorie sau un scandal de anvergură internaţională, va merge mai departe", spune Zittrain.

Concurenţă pe piaţa dezvăluirilor

Ce va apărea în locul WikiLeaks, dacă organizaţia nu va reuşi să depăşească actualele probleme? Există deja site-uri dedicate publicării de informaţii secrete care se grăbesc să se proclame sucesorii WikiLeaks. Greealeaks.org şi GreenLeaks se luptă să devină principala tribună online pentru cei care au de făcut dezvăluiri despre probleme de mediu sau despre cazuri de poluare.

Daniel Domscheit-Berg, fostul colaboratul şi purtător de cuvând al lui Assange, a lansat OpenLeaks, un site specializat în informaţii secrete despre care spune că va lucra pe alte principii decât Wikileaks - mai transparent în ceea ce priveşte modul acţiune şi nu va pune informaţiile sensibile la dispoziţia publicului larg, ci le va livra jurnaliştilor sau organizaţiilor pentru drepturile omului.

În cartea sa de memorii, "În interiorul WikiLeaks. Experienţa alături de Julien Assange la cel mai periculos site din lume", descrie cum organizaţia şi-a pierdut treptat scopul iniţial, acela de a dezvălui informaţii relevante, dar de interes restrâns, şi a fost "înghiţită" de efortul lui Assange de a da publicităţii jurnalele de război din Irak şi Afganistan sau corespondenţele diplomatice americane.

Dar cel mai controversat "succesor" al WikiLeaks este Anonymous, gruparea de hackery cunoscută pentru atacurile din decembrie trecut asupra site-urilor MasterCard, Visa şi Pay Pal, care renunţaseră să mai ofere servicii WikiLeaks. De atunci, Anonymous a devenit o organizaţie mult mai sofisticată, şi experţii spun ca este foarte puţin probabil că vor aştepta ca cineva să le pună la dispoziţie documente secrete, atâta vreme cât au mijloacele şi cinoştinţele necesare pentru a pătrunde în serverele unor companii importante sau ale organizaţiilor militare.

Nu uită şi nu iartă

Luna aceasta, Anonymous a derulat un adevărat asediu împotriva serverelor unei firme de securitate informatică americană. Motivul – HBGary Federal s-ar fi oferit să atace informatic sau să submineze adversarii Camerei de Comerţ a SUA şi ai Bank of America, inclusiv prin a raspândi informaţii false despre gruparea Anonymous.

Serverele firmei au fost piratate, pe contul de Twitter al directorului HBGary Federal au fost afişate adresa acestuia şi numărul de asigurări sociale, săptămâni întregi faxurile firmei au tipărit mesaje cu sigla şi sloganul "Suntem Anonymous. Suntem Legiunea. Nu uităm niciodate şi nu iertăm niciodată". Telefoanele şi serverele firmei-surori din Sacramento, HBGary Inc., au fost blocate, iar conţinutul serverelor a apărut pe site-ul anonleaks.ru al organizaţiei Anonymous. Site-ul, deschis luna aceasta, conţine o bază de date cu ceea ce par a fi zeci de mii de mesaje electronice interne ale firmei de securitate informatică menţionate, al cărei website a fost piratat.

Singura dată când CNN sau instutuţii de presă din alte părţi ale lumi – inclusiv Evenimentul zilei – au putut intra în dialog cu membri ai grupării Anonymous a fost în decembrie anul trecut, în timpul ofensivei împotriva site-urilor MasterCard şi Visa. Acţiunile grupării au fost prezentate atunci ca "o demonstraţie împotriva lucrurilor pe care oamenii le-ar dori schimbate şi nu pot face asta pe căi legale". "Scopul nostru este libertatea informaţiei. A oricărei informaţi, în formă integrală", spuneau reprezentanţii grupării, sub protecţia anonimatului.

Ceva nou în sensul ilegal

Site-ul anonleaks.ru a fost creat cu domeniul .ru special pentru că este mai puţin susceptibil de a fi monitorizat de guvernul american, dar asta nu înseamnă că este acţionat din Rusia, explică Gregg Housh, un hacker din Boston, singura persoană asociată public cu Anonymous. Acesta precizează ca nu este la curent cu activităţile grupării, dar le urmareşte discuţiile pe portalurile de chat.

"Anonleaks nu înceacă să devină WikiLeaks. Este un tip nou de site", spune Housh, opinie împărtăşită şi de Chris Ridder, avocat şi membru al Centrului pentru internet şi societate din cadrul Universităţii Stanford. "Este un site nou, fără îndoială. Ilegal într-un sens nou", completează Ridder.

O armată în continuă creştere

Faptul ca Anonymous dispune de tehnologia necesară dobândirii informaţiilor pe care le doresc este în afară de orice îndoială, estimează Jose Nazario, analist al unei firme de monitorizare a activitaţilor online. Nazarui supreaveghează discuţiile celor din Anonymous pe portalurile de chat de cîteva luni şi atrage atenţia că "armata acestora devine din ce în ce mai mare". Gruparea a âmbunataţit aplicaşiile web şi instrumentele de piratare electronică astfel încât devine foarte uşor pentru un complice să le ofere acces pe serverele unei companii sau sa le pună la dispoziţie unitatea de calcul pentru atacuri pe scară largă asupra unui site", explică Nazario.

Greu de oprit

Aceasta nu îmseamna însă ca grupul e o adunătură de hackeri puşi pe rele, spun experţii. "Anonymous sunt acum în primul rând al evoluţiei culturii web. Au trasat un jalon important în cea ce priveşte plasarea informaţiei online", concluzionează Chris Ridder.

"Evoluţia tehnologiei este un fapt, iar accesul la informaţie va deveni tot mai flexibil. A încerca să opreşti Anonymous prin legi restrictive sau prin punere sub acuzare ar avea implicaţiicare ar depăşi cu mult conflictul ului grup de hackeri cu o companie. Ar putea afecta pentru totdeauna cel mai important atu al reţelei informatice – anonimatul", avertizează Jonathan Zittrain.

Ne puteți urmări și pe Google News