Cine va ieși cu trei ani mai devreme la pensie? Se dă lege în România

Cine va ieși cu trei ani mai devreme la pensie? Se dă lege în România Sursa foto: EVZ

Românii vor putea ieși la pensie cu 3 ani mai devreme și nu vor pierde nici măcar un bănuț. Află în ce condiții te poți pensiona și ce demersuri trebuie să faci! Este mai simplu decât credeai.

Românii care au muncit zile întregi peste program și nu au primit libere vor putea să se pensioneze cu 3 ani mai devreme. Aceștia nu își vor pierde banii câștigați.

Cum te poți pensiona cu 3 ani mai repede?

"Este o propunere care vine pe orele suplimentare pe care orice angajat din România le face peste programul normal de lucru care este de opt ore.

Legea actuală prevede ca, în condiţiile în care pentru orele lucrate suplimentar, întotdeauna cu acordul angajatului, se acordă timp liber corespunzător, totul este în regulă, pentru că omul are timp de odihnă pentru efortul pe care îl face suplimentar peste cele opt ore de lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar sunt foarte multe situaţii când angajatorul nu poate să ofere timp liber corespunzător, şi, atunci, aceste ore suplimentare sunt plătite. Pentru plata lor, fiecare angajator plăteşte pentru statul român toate contribuţiile.

Vechime in munca pensie

Vechime, munca, pensie

În aceste condiţii, el plătind contribuţii şi pentru orele suplimentare, este clar că aceşti bani se iau în considerare pentru punctul de pensie atunci când fiecare dintre noi ajunge la vârsta respectivă, dar faptul că el face o muncă suplimentară peste cele opt ore pentru care nu i se acordă timp liber corespunzător, este normal şi evident ca aceste ore să se cumuleze şi să fie scăzute pe perioada de muncă a unui om din vârsta de pensionare.

În aceste condiţii, un om poate să iasă la pensie începând cu câteva luni mai repede până la 2-3 ani", a explicat Dragoş Frumosu, liderul Departamentului pentru Industrie Alimentară al PPU-SL, marţi.

Conform Codului muncii, angajații care muncesc ore în plus trebuie să fie recompensați sau să primească zile libere.

"Am primit un singur răspuns de la ministrul Muncii care nu m-a mulţumit, pentru că răspunsul nu face altceva decât să înşiruiască prevederile actuale ale legii.

Noi vrem ca săptămâna viitoare cel târziu să avem o discuţie cu ministrul Muncii şi o vom solicita în scris, plus, obligatoriu, Legea dialogului social care guvernează relaţiile de muncă dintre angajat şi angajator în sistemul privat, pentru că cea actuală nu mai este de actualitate, nu mai poţi să aperi drepturile angajaţilor", susţine Dragoş Frumosu pentru A3.