Tuturor ne e greu, dar nu la fel, spuneau înainte de pandemie glumeții… Ne-o fi schimbat noul coronavirus viața, dar diferențele dintre săraci și bogați rămân la fel de actuale. Există o categorie de oameni, cei foarte bogați, a căror viață este “la adăpost” oricât de grea ar fi recesiunea care se apropie. La polul opus sunt săracii, “clasa de sacrificiu permanent”. Ei vor duce greul și în această criză. Ziarul turcesc Sabah spune lucrurilor pe nume!
“Vorbim deja de mai multe săptămâni despre efectele pandemiei de coronavirus asupra economiei mondiale, comerțului și chiar a politicii, dar și despre perioada post-coronavirus.
Însă este vorba și despre efectele importante ale acestei perioade, în care putem spune că învățăm să trăim cu virusul, în viața noastră socială și individuală. Este foarte important tabloul pe care îl înfățișează situația de față în privința "distribuției veniturilor".
Atât în analizele instituțiilor economice internaționale, cât și în cele ale instituțiilor naționale de statistică, clasele de venituri se împart în "superioare", "medii-superioare", "medii", "medii-inferioare" și "inferioare".
Traumele și deziluziile economice și sociale pe care le-a cauzat epidemia globală de coronavirus trebuie abordate și din perspectiva distribuției veniturilor.
Din acest punct de vedere, "clasa de venituri" pe care trebuie să o avem prima dată în vedere este reprezentată de "grupul celor care nu vor pierde niciodată".
Nu este greșit să definim această clasă cu venituri superioare drept "complet la adăpost". În această clasă de venituri se află cei care sunt "pregătiți" în fața oricărui fel de risc cu care s-ar putea confrunta lumea politico-economică, cei care își pot transforma rapid în lichidități averea, cei care pot investi în domeniile potrivite în timp ce mai toată lumea pierde din cauza crizelor globale. Din această clasă fac parte și cei care se află în echipele care gestionează crizele.
Cel de al doilea grup îl putem defini drept "clasa online cu gulere albe". E vorba de oameni cu venituri medii și mediu-superioare.
În acest grup sunt incluși oamenii de afaceri, proprietarii unor companii peste un anumit nivel sau ai unor IMM-uri, dar și profesioniștii cu venituri mari.
Această clasă s-a "digitalizat" complet în perioada conviețuirii cu coronavirusul și, de teama de a nu-și pierde standardul de viață, a lăsat deoparte drepturile în privința cărora era atât de meticuloasă mai înainte și a intrat într-un ritm de lucru care depășește orele normale de muncă.
Cel de al treilea grup este "clasa de sacrificiu permanent". Este clasa cu economii și posibilități materiale limitate, care vrea-nu vrea este dependentă de noroc, care trebuie să își rezolve zilnic problemele, dar care poartă pe umerii săi cea mai grea povară a producției de bunuri și furnizării de servicii.
Această clasă este resursa indispensabilă a întregii economii, de la agricultură la industrie, de la activități meșteșugărești la servicii, însă nicăieri în lume nu își primește justa parte din valoarea adăugată pe care o produce.
Cel de al patrulea grup este "clasa fără absolut nicio soluție". Este grupa compusă din bătrâni, persoane fără acte, fără locuință, imigranți ilegali, care poartă cea mai grea luptă pentru viață.
Trauma generată de pandemia globală de coronavirus va duce la o reașezare a claselor sociale din punct de vedere al venitului” Nu ne rămâne decât să sperăm că lecțiile care vor fi desprinse din acestă criză vor reprezenta un prim pas spre căutarea unei lumi mai juste”.