CINE sunt EXTREMIŞTII din organizaţia care a vrut să DETONEZE o bombă de Ziua Naţională
- Anca Lupescu
- 1 decembrie 2015, 15:16
Un bărbat care face parte din gruparea extremistă HVIM a vrut să detoneze o bombă chiar în timpul paradei cu ocazia Zilei Naţionale în Târgul Secuiesc. DIICOT şi SRI au descoperit bomba artizanală cu care Beke Attila Istvan ar fi putut provoca zeci de victime.
“Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate” (HVIM) este o organizație extremistă care militează pentru refacerea Ungariei Mari.
Activiștii organizației i-au chemat pe tinerii maghiari la mese rotunde și i-au invitat să se alăture mișcării, ademenindu-i cu slogane precum: “Ieși din zona de confort, vezi cum e viața în HVIM“, “Fă parte din rezistență“, “Noi nu luptăm doar în spațiul virtual, steagul libertății noastre flutură din nou. Vino cu noi pe tărâmul acțiunii.", scrie Rise Project.
HVIM (cele 64 de comitate ale Ungariei Mari) este o organizație de tineret foarte bine pusă la punct, care militează pentru anularea Tratatului de la Trianon și refacerea Ungariei Mari și care este foarte activă în județele Covasna și Harghita.
Toroczkai, fondatorul organizației, a fost blocat la frontieră în octombrie 2013, primind interdicția să mai intre în România. Toroczkai a făcut și afaceri în România înainte de a-i fi interzis accesul în țară. Numele său apare în istoricul companiei Filomenamodels SRL din Oradea, alături un fost jurnalist din Miercurea Ciuc. Firma, specializată în organizarea de spectacole, nu a avut o activitate financiară consistentă.
HVIM a fost înființată în Szeged, Ungaria, în 2001, de către Laszlo Toroczkai, pe atunci un tânăr activist care milita pentru reîntregirea Ungariei Mari. HVIM nu este organizată juridic în România, pentru că inițiatorii mișcării s-au răzgândit în 2008. De înființare s-au ocupat atunci cinci secui din Transilvania: Petre Waum, Lokodi Ferenc Attila, Tokos Szabolcs, Szabo Nandor și Krafft-Szabo Istvan.
Cei cinci au cerut Judecătoriei Odorheiu Secuiesc să le aprobe înființarea HVIM România, dar au renunțat ulterior.
[Extras din statutul prin care cei cinci secui au vrut să înființeze asociația HVIM la Odorheiu Secuiesc.]
Extras din statutul prin care cei cinci secui au vrut să înființeze asociația HVIM la Odorheiu Secuiesc.
Membrii HVIM au declarat, în statutul depus de ei la instanță, că asociația urma să de ocupe de mai multe activități: „apărarea drepturilor comunităților minoritare maghiare atât în fața autorităților române cât și în fața forurilor internaționale”, „valorificarea drepturilor de autodeterminare a maghiarilor din Ardeal” și „prezentarea nelegiuirilor care au fost cauzate ca urmare a încheierii Tratatului de Pace de la Versailles, la sfârșitul Primului Război Mondial.”
Același statut îi obliga pe membri să dovedească loialitate deplină față de asociație și să participe activ la realizarea obiectivelor asociației.
Petre Waum, inițiatorul demersului de înființare a asociației, locuiește în Odorheiu Secuiesc, predă cursuri de limbă runică, o limbă arhaică secuiască, și sculptează în lemn. Cele mai populare sculpturi ale sale sînt cele care simbolizează harta Ungariei Mari, obiecte pe care le vinde la târgurile de meșteșugari din Transilvania. La un astfel de târg, Waum i-a oferit cadou o sculptură și lui Vona Gabor, președintele Jobbik, scrie sursa citat[.