Cine sunt cei 1.100 de soldați care controlează toate mișcările lui Putin

Cine sunt cei 1.100 de soldați care controlează toate mișcările lui PutinSursa: gov.ro

În timp ce Ucraina pregătește anunțata contraofensivă pentru a opri înaintarea Rusiei pe teritoriul său și pentru a recâștiga teren la Bahmut, NATO întărește supravegherea la granițele țărilor membre, pentru a controla atât mișcările militare rusești, cât și pe cele ale lui Vladimir Putin.

Forțele armate spaniole, cu aproape 3.000 de militari, participă la câteva dintre misiunile care se desfășoară pe uscat, pe mare și în aer pe flancul estic, scrie Huffington Post.

Dintre toți militarii armatei spaniole dislocați în misiuni NATO, un total de 1.100 își desfășoară activitatea în scenarii de descurajare și supraveghere a Rusiei, după cum arată Revista Española de Defensa (Revista Spaniolă de Apărare), publicată de Ministerul Apărării.

Detașamentul din Letonia este cel mai numeros din armata spaniolă, cu peste 600 de membri ai unui batalion multinațional dislocat în cadrul operațiunii NATO Reinforced Advanced Presence.

Aflați la baza Camp Adazi, la aproximativ 120 de kilometri de granița cu Rusia, membrii Brigăzii a XII-a Guadarrama - care a trimis cele mai multe trupe - participă la exerciții și manevre menite a demonstra Moscovei puterea militară a aliaților.

În plus, Spania a desfășurat și o Unitate de Apărare Antiaeriană (UDAA) la baza aeriană Lielvardes, formată din 85 de militari din Regimentul 73 Artilerie Antiaeriană, și o baterie antiaeriană Nasams, a cărei capacitate asigură o rază intermediară pentru protecția punctelor vitale și permite oprirea oricărei amenințări aeriene, în special rachetele de croazieră și dronele.

Spania participă la operațiunile NATO, la granița cu Rusia

În afara țărilor baltice, forțele armate spaniole participă la operațiunile NATO desfășurate în România sau în Marea Mediterană. La prima destinație, aproape 130 de membri ai Forțelor Aeriene au întărit scutul aerian aliat de pe flancul estic cu avioane F-18. Fregata Álvaro de Bazán, la rândul său, patrulează în apele mediteraneene pentru a asigura libertatea de navigație, monitorizează navele rusești care traversează Mediterana și participă la antrenamente în procedurile de război antisubmarin.

NATO a desfășurat resurse semnificative pe flancul său estic pentru a-și consolida securitatea, dar Spania încearcă să atragă atenția aliaților săi asupra amenințărilor tot mai mari care vin dinspre Sahel, pe flancul sudic. Spania participă deja la toate misiunile Uniunii Europene în Africa, acoperind țări precum Mali, Senegal, Republica Centrafricană, Somalia, Mozambic sau Oceanul Indian, potrivit ziarului Vozpópuli.

Războiul din Ucraina are repercusiuni directe asupra instabilității din Africa, în principal din cauza problemelor cu aprovizionarea cu bunuri esențiale. Aceste instabilități creează un mediu propice pentru grupările teroriste și pentru organizațiile criminale din regiune. (Traducerea: Cristina Zaharia/Rador).

Ne puteți urmări și pe Google News