Cine sunt adevărații beneficiari a inflației. Și cine pierde, de fapt, când dobânzile cresc

Sursa foto: arhiva EVZ

Profitul făcut de băncile comerciale, de pe urma creșterii ROBOR, în primul semestru al anului acesta, se ridică la aproape 5 miliarde de lei. Valoarea este cu 14% mai mare decât cea înregistrată în aceeași perioadă, semestrul I, al anului trecut. ROBOR la 3 luni mediu a fost de 4,6% în primul semestru al acestui an, comparative cu doar 1,6% în primele șase luni ale anului trecut.

Profitul al băncilor românești a ajuns al sfârşitul primului semestru al anului 2022 la un nou record, de aproape 5 miliarde de lei. Creştere este cu aproximativ 14% faţă de profitul raportat pentru aceeași perioadă a anului trecut. Informațiile sunt cupărinse într-un document al BNR. Primul semestru din 2022 este cel mai bun, pentru bănci, din ultimii ani. Astfel, câştigul preliminar a fost de 4,2 miliarde de lei în semestrul I din 2021 și de 2,8 miliarde de lei în aceeași perioadă a anului 2020. În 2019, profitul declarat de instituțiile bancare pentru primul semestru a fost de circa 2,77 miliarde de lei.

Având la dispoziție aceste date, în acest sens poate fi interpretată și remarca guvernatorului BNR Mugur Isărescu cu privire la băncile care „au sărit calul” cu ROBOR. Majorarea acestui indice a început să se vadă în cifrele privind profiturile băncilor pentru primele șase luni ale acestui an. De asemenea, creșterea ROBOR se va reflecta și în profitul băncilor din trimestrul al treilea, când ROBOR a explodat la 7% şi apoi la 8%.

Principalele surse pentru profiturile pe care le fac instituțiile bancare sunt dobânzile pe care le încasează la credite. Iar în ultima perioadă acestea au crescut destul de puternic, mai ales în condițiile în care și inflația a explodat.

Creşterea ROBOR din ultima perioadă, când a ajuns la aproximativ 8%, s-a văzut în îngrijorarea celor care plătesc rate la credite bancare în funcție de acest indice. De altfel, majorarea ROBOR a stârnit critica guvernatorului BNR Mugur Isărescu. El a atras atenția că ROBOR a depăşit şi dobânda-cheie, şi rata de creditare Lombard. Dobânda-cheie a fost majorată de BNR de mai multe ori în ultimele şedinţe, fiind stabilită la 3,75% în luna mai, la 4,75% în luna iulie şi la 5,5% în august.

Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Declarațiile lui Mugur Isărescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a făcut un comentariu cu privire la creșterea ROBOR în care a criticat și băncile comerciale. El a afirmat că acestea au exagerat cu majorarea indicelui. Isărescu a spus că băncile sunt cauza acestor creșteri deoarece au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie

„ROBOR-ul se mișcă aproape de rata dobânzii de politică monetară. De mai bine de 4-5 luni s-a decuplat. Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au supra-reacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. (…) Le transmit băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională”, a mai spus Isărescu.

Profiturile principalelor bănci

Rentabilitatea activelor (ROA) şi rentabilitatea capitalului (ROE) erau la sfârşitul primului semestru al anului 2022 de 1,45% şi respectiv 16%. Acestea au fost mai mari decât cele din primul semestru al anului 2021. Având în vedere nivelul ROA şi al activelor, reiese un profit de circa 4,8 miliarde de lei lei pentru sistemul bancar în primul semestru al anului 2022.

Grupul BCR, care include a doua cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a obţinut în primul semestru un profit net de peste un miliard de lei, în creştere cu 51% faţă de câştigul din primul semestru al anului trecut. BRD-SocGen, a treia bancă din piaţă, a obţinut în primul semestru un profit de 617 milioane lei, în scădere cu 2%, la venituri record de 1,6 miliarde de lei, mai mari cu 9%, raportat la aceeași perioadă a anului trecut.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă după active, nu a anunţat încă rezultatele financiare pentru semestrul I, după cum relatează ZF.