Patru persoane concurează pentru funcţia de administrator public al Capitalei, după ce Primăria Municipiului Bucureşti a anunţat rezultatele selecţiei dosarelor de înscriere.
Astfel, au fost declaraţi admişi: Constantin Drăgan, Sorin Chiriţă, Pavel Marian Popoacă şi Bogdan Alexandru Suditu, reiese dintr-un anunţ publicat pe site-ul PMB. Sorin Chiriţă este administratorul special al RADET. Conf. univ. Bogdan Suditu, de la Universitatea din Bucureşti, a lucrat în Ministerul Dezvoltării Regionale între anii 1997 - 2012, coordonând direcţia "Politici de locuire".
Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a anunţat pe 3 mai organizarea concursului pentru ocuparea postului contractual de administrator public. Proba scrisă se va desfăşura pe 25 mai, iar interviul va avea loc ulterior, în termen de cel mult patru zile lucrătoare. Din bibliografia pentru concurs fac parte Constituţia României şi 38 de legi, ordonanţe, ordonanţe de urgenţă, hotărâri de guvern sau hotărâri ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, printre care şi Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, Legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică sau Codul muncii.
Consilierii generali ai Capitalei au fost de acord, pe 28 februarie, cu înfiinţarea funcţiei de administrator public la nivelul municipiului Bucureşti, în cadrul aparatului de specialitate al primarului general, în subordinea directă a edilului.
"Astfel, în funcţie de numărul şi importanţa atribuţiilor delegate, administratorul public poate organiza, coordona şi gestiona activitatea Primăriei Municipiului Bucureşti, fiind un partener al managementului la vârf în procesul de adoptare a deciziilor strategice. Primarul general al municipiului Bucureşti poate delega către administratorul public, în condiţiile legii, calitatea de ordonator principal de credite. Administratorul public îndeplineşte orice alte atribuţii specifice postului, încredinţate de primarul general al Municipiului Bucureşti prin act administrativ, notă internă sau care rezultă din modificările legislative care reglementează domeniul de competenţă", se arată în hotărâre.
Conform expunerii de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea, "administratorul public reprezintă o funcţie specifică administraţiei publice locale care s-a consolidat, de-a lungul timpului, în ţări care dispun de o administraţie modernă şi eficientă, scopul introducerii acestei funcţii fiind acela de a profesionaliza administraţia locală prin îmbunătăţirea şi fluidizarea sistemului de furnizare a serviciilor către cetăţeni".