Cine scapă de procese? PSD a luat, din nou, în vizor Justiţia din România

Cine scapă de procese? PSD a luat, din nou, în vizor Justiţia din România

Perioada de pandemie a creat mari probleme și în sistemul judiciar. În multe parchete și instanțe judecătorești se analizează doar cauzele urgente.

În acest context, fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, a anunțat că a depus la Camera Deputaților, ca primă cameră sesizată, și a solicitat procedură de urgență pentru inițiativa legislativă de suspendare a proceselor pe durata stării de urgență.

”Fiat justitia, et pereat mundus nu înseamnă că trebuie să moară oameni prin tribunale pentru ca justiția să triumfe, ci apărarea cu orice preț a zeiței Themis, tocmai pentru ca cetatea să rămână vie și protejată de orice formă de abuz!

Activitatea de judecată va putea continua doar în situații excepţionale, de urgenţă deosebită, temeinic justificate, referitoare la protecția relațiilor de familie, la măsurile dispuse prin decretul de instituire a stării excepţionale, precum și în cauzele cu persoane private de libertate, în aceste din urmă dosare judecata urmând a se desfășura doar prin sistem de videoconferiță”, a anunțat Robert Cazanciuc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apoi, fostul ministru al Justiției a detaliat discuția pe care a avut-o cu un avocat experimentat: ”Cu o senioritate pe deplin justificată, un avocat cu părul alb mă întreabă zilele trecute dacă dreptul fundamental al fiecărui cetățean de a avea parte de un proces echitabil( în condițiile unor restricții de deplasare, socio-economice ,cum nu au fost 100 de ani) așa cum este consacrat de Constituție și CEDO, poate fi restrâns printr-o dispoziție cuprinsă într-o anexă a unui decret prezidențial.

Îi răspund patriotic că suntem într-o situație excepțională și îl rog să nu fie cărcotaș, mai ales în spațiul public. Maestrul îmi relatează căteva întâmplări profesionale, din care înțeleg că a trăit evoluția drepturilor fundamentale de la protecție la moft, cu un intermezzo de dușman al poporului când tinerețea îi spunea că ar fi o virtute să spui ce gândești.

Mă roagă să citesc cu voce tare articolul 53 din Constituție privind restrângerea, doar prin lege, a exercițiului unor drepturi și libertăți în situații execpționale, și mă sfătuiește să nu suspendăm Parlamentul. Mă prefac că nu înțeleg. Acceptă zâmbind!