Cine l-a sarutat pe Mungiu la Cannes?

Cine l-a sarutat pe Mungiu la Cannes?

O bomba sexy a anilor '60, militanta pentru pace si fosta sotie a mogulului Ted Turner, Jane Fonda (69 de ani), este cea care i-a inmanat trofeul Palme d'Or si l-a pupat pe Cristian Mungiu la Gala Festivalului de Film de la Cannes.

Castigatoare a doua Premii Oscar, Jane Fonda a primit in acest an, la Cannes, Premiul pentru intreaga cariera. In plus, ei i s-a oferit onoarea de a-l premia pe marele castigator al festivalului.

Fiica celebra

Fonda s-a nascut in 1937, intr-o familie de aristocrati de la Hollywood. Tatal ei, Henry Fonda, a devenit cunoscut dupa rolurile din „The Grapes of Wrath” („Fructele maniei”) si „Twelve Angry Men” („Doisprezece oameni furiosi”).

Mama ei, Frances Ford Seymour, a avut un sfarsit tragic intr-un azil de nebuni, cand Jane avea doar 12 ani. A studiat la Vassar College, cea mai prestigioasa scoala de fete din America, dar in aceasta perioada s-a confruntat cu bulimia, o boala de care nu a scapat pana la 36 de ani.

Desi la inceput nu a parut interesata de o cariera ca actrita, s-a mutat la New York in 1958, pentru a se inscrie la Studioul de Actorie Lee Strasberg, la care au studiat si Marlon Brando, si James Dean.

Sex-simbol al anilor ‘60

A jucat in cateva filme la Hollywood inainte ca, la varsta de 25 de ani, sa se mute in Franta, pentru a juca intr-un film alaturi de Alain Delon. Acolo l-a intalnit pe regizorul Roger Vadim, fostul sot al actritei Brigitte Bardot. S-a casatorit cu acesta doi ani mai tarziu. In 1968 a jucat rolul principal in „Barbarella”, in urma caruia si-a castigat statutul de sex-simbol.

A mai jucat apoi in tragedia „They Shoot Horses, Don’t They?” („Si caii se impusca. Nu-i asa?”), care i-a adus prima nominalizare la Premiile Academiei Americane de Film.

Primul Oscar l-a castigat insa in 1971, interpretand rolul unei prostituate in „Klute”. Al doilea Oscar l-a obtinut in 1978, pentru rolul din „Coming Home”, un film care prezinta povestea unui veteran de razboi invalid, confruntat cu dificultatea de a se reintegra in viata civila.

Fonda a renuntat la actorie in 1990, dar a revenit pe ecrane dupa 15 ani, in pelicula „Monster-in Law”. In acest an, a avut loc premiera noului ei film, „Georgia Rule”.

„Daca esti nefericita si nu te mai simti bine cu tine insati, daca te inchizi in tine din punct de vedere emotional, e foarte greu sa te duci la serviciu in fiecare zi. Era neplacut si dureros pentru mine sa joc. De aceea n-am mai vrut sa fac asta”, a declarat ea.

Controversa antirazboinicei Jane

In 1972, actrita a facut o calatorie in nordul Vietnamului, in Hanoi, impreuna cu un grup de activisti antirazboi. Momentul care a starnit cele mai multe controverse a fost cel in care s-a lasat fotografiata zambind, asezata pe o baterie antiaeriana, inconjurata de soldati ai armatei inamice.

Imaginea i-a socat pe americani. Desi la inceput nu a regretat decizia luata atunci, in autobiografia ei, publicata in 2005 de Random House, Fonda s-a razgandit. „Au fost raniti foarte multi soldati. A stimulat atata ostilitate. A fost cel mai oribil lucru pe care l-am putut face. A fost o decizie necugetata”, a marturisit ea, citata de BBC.

Intr-un alt interviu, Fonda a spus ca a fost manipulata atunci si ca a reactionat imediat ce si-a dat seama ce a facut. „Eram acolo cu totii si cineva mi-a spus sa ma asez undeva. Am facut doi pasi si m-am asezat. Imediat dupa ce m-am ridicat si am plecat mi-am dat seama cum trebuia sa arate, asa ca i-am spus traducatorului meu: „Doamne, filmul ala trebuie distrus!”„.

Desi s-a intalnit cu multi veterani de razboi, care au inteles ce s-a intamplat atunci, ea continua sa fie criticata. „Povestea este aceeasi de fiecare data. Dar se va termina la un moment dat. Se va termina atunci cand voi muri”, a declarat ea in cadrul unui turneu de promovare a noului ei film „Georgia Rule”.

Maritata de trei ori Jane Fonda a avut si o viata amoroasa zbuciumata. S-a casatorit cu regizorul Roger Vadim pe 14 august 1965, dar a divortat in 1973. La scurt timp, s-a casatorit cu politicianul Tom Hayden. A divortat si de acesta, pentru a se casatori, in 1991, cu mogulul Ted Turner. Au fost considerati inca de la inceput de presa de scandal drept un cuplu destul de ciudat.

Presa a avut dreptate, avand in vedere ca, dupa noua ani de casnicie, Fonda si Turner au anuntat ca vor divorta. Potrivit BBC, Fonda a spus ca motivul despartirii a fost faptul ca Turner era mult mai interesat de afacerile sale decat de viata lor de cuplu. Turner a explicat in schimb ca decizia a venit in urma convertirii actritei la crestinism.

Feminista convinsa Jane Fonda este o sustinatoare devotata a drepturilor femeilor. Una dintre cauzele in care a fost implicata este V-Day, o miscare menita sa opreasca violentele impotriva femeilor, inspirata de spectacolul „Monoloagele vaginului”.

In 2002, a fost prezenta la primul summit V-Day si in acelasi an a pus bazele Centrului „Jane Fonda” pentru Sanatatea Adolescentelor, in cadrul Universitatii Emory din Atlanta, Georgia. Scopul centrului este de a preveni sarcinile nedorite in cazul adolescentelor si de a promova drepturile femeilor.

Cu o zi inaintea alegerilor din Suedia, pe 17 septembrie 2006, Fonda a ajuns in aceasta tara pentru a sprijini membrele partidului „Initiativa feminista” in campania electorala.

MARTURIE

„My Life So Far”, autobiografia unei dive

> Pe 5 aprilie 2005, Random House i-a publicat autobiografia. Cartea este o descriere a vietii vedetei, intr-o serie de trei parti, fiecare prezentand o perioada de 30 de ani.

> Fonda a spus ca cea de-a treia parte este cea mai importanta datorita faptului ca povesteste perioada de dupa  trecerea la crestinism si care va prezenta lucrurile importante pe care le-a facut si pentru care va fi tinuta minte.

> Vedeta spune ca autobiografia arata si o alta fata a sa, mai putin cunoscuta de fani.

> Cartea a fost laudata de cotidiene precum „Los Angeles Times” si „The New York Times”, dar si de alte publicatii.

CARIERA

De doua ori castigatoare a Premiului Oscar

> Jane Fonda a fost nominalizata de sapte ori la Premiile Academiei Americane de Film. A castigat de doua ori.

> Prima data a fost nominalizata in 1969, la categoria Cea mai buna actrita in rol principal, pentru rolul din filmul „Si caii se impusca. Nu-i asa?”.

> In 1971, a fost nominalizata la aceeasi categorie, pentru rolul din „Klute”, obtinand primul  Oscar.

> In 1977, a fost din nou nominalizata, pentru rolul din filmul „Julia”.

> Al doilea Oscar l-a obtinut in 1978, pentru rolul principal din „Coming Home”.

> Ulterior a mai fost nominalizata pentru rolul principal din „The China Syndrome”, pentru rolul secundar din „On Golden Pond” si pentru rolul principal din „The Morning After”.

Ne puteți urmări și pe Google News