În timpul unui summit asupra războiului global împotriva terorismului, preşedintele american este împuşcat. Opt oameni încearcă să descopere un singur adevăr privitor la culisele acestei tentative de asasinat.
Thomas Barnes (Dennis Quaid) şi Kent Taylor (Matthew Fox) sunt doi agenţi ai Serviciului Secret, însărcinaţi cu paza preşedintelui Ashton (William Hurt), aflat la un summit hotărâtor asupra războiului global împotriva terorismului. Când preşedintele Ashton este împuşcat, la scurtă vreme după sosirea sa în Spania, opt oameni complet străini unul de altul îşi unesc forţele pentru a-l găsi pe asasin.
În mulţime se află Howard Lewis (Forest Whitaker), un turist american care crede că l-a surprins pe asasin, în timp ce filma evenimentul cu camera portabilă. La faţa locului, relatând evenimentul pentru milioane de telespectatori din întreaga lume, se află şi producătoarea americană de ştiri Rex Brooks (Sigourney Weaver). Pe măsură ce ei şi alţii ca ei îşi spun, fiecare, versiunea, piesele din puzzle încep să se aşeze la locul lor.
Acelaşi eveniment, mai multe puncte de vedere
Pentru Dennis Quaid, acest rol a fost o oportunitate de a încerca să interpreteze un personaj care are doar unul din mai multe puncte de vedere asupra unui eveniment. „Există un mod în care ne privim pe noi înşine, dar şi modul în care ne privesc alţii. Joc acelaşi personaj din mai multe perspective. Aşa cum personajul se vede pe sine într-un anumit moment, dar şi cum îl percep ceilalţi în acelaşi moment“, a spus Quaid.
Scenaristul Barry Levy susţine că multiplele puncte de vedere ar putea duce la un haos dacă nu există şi elemente comune, iar puzzle-ul nu poate fi rezolvat decât prin punerea cap la cap a fiecărei piese.
„Doar când publicul vede totul, toate cele opt poveşti, toate cele opt piese ale puzzleului, va înţelege ceea ce s-a întâmplat. Până la urmă, filmul are o singură poveste, spusă din opt puncte de vedere“, afirmă Levy.
Cel mai dificil a fost însă punerea cap la cap a poveştii, pentru că multe dintre scene trebuiau să se repete, iar scenaristul şi regizorul nu voiau ca filmul să devină plictisitor. „De fiecare dată când repetam o scenă aveam grijă să fie ceva diferit“, a declarat regizorul Pete Travis, pe site-ul oficial al filmului.
Idee bună, realizare slabă
Pelicula a fost filmată în Mexic, deşi povestea filmului are loc în Salamanca, Spania. „Filmul trebuia să fie turnat într-un loc din străinătate. În plus, eu doream ca filmul să se deruleze la temperaturi înalte, cu intensitatea unei poveşti de amor şi cu alură exotică. Or, astea nu se puteau obţine decât în Spania“, a spus Travis.
Pentru rolul lui Thomas Barnes au mai fost solicitaţi Mel Gibson, Kevin Costner şi Harrison Ford. Gibson a considerat că rolul este interesant şi că şi-ar putea face revenirea pe marile ecrane cu acesta, dar până la urmă l-a refuzat. Costner, care primise deja rolul, a abandonat înainte de repetiţii, iar Ford a spus din prima că nu poate accepta, pentru că era implicat în alt proiect - „Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull“.
Criticii au fost însă destul de duri cu această peliculă. Deşi au apreciat ideea, realizarea propriu- zisă nu a fost pe măsura aşteptărilor iubitorilor de film.
FIŞĂ DE FILM
„Fiecare vede altceva“/„Vantage Point“
> Gen: thriller > Regie: Pete Travis > Scenariul: Barry Levy > Distribuţie: Dennis Quaid, Matthew Fox, Forest Whitaker, Sigourney Weaver, William Hurt, Edgar Ramirez > Durată: 90 de minute > Distribuitori: Sony Pictures > Premieră: 4 aprilie 2008
PĂREREA CRITICILOR
Trebuie răbdare ca să ajungi la final
>„Los Angeles Times“ - „La început intrigant şi plin de energie, filmul se termină demonstrând că un scenariu bun trebuie să fie mai mult decât un concept isteţ şi o regie foarte bună.“
> „New Yorker“ - „Este artă? Nu neapărat. Dar, până la final, este o adevărată inginerie. Dar adevăratul punct forte al filmului este că e distractiv.“
> „BBC“ - „Poveştile sunt intercalate cu isteţime, cu câteva secvenţe neaşteptate, iar spectatorul răbdător este recompensat cu ceva adrenalină la final.“