Cine încurcă traficul: șoferii prea lenți sau cei care merg prea repede. Studiu

Cine încurcă traficul: șoferii prea lenți sau cei care merg prea repede. StudiuSursa foto: arhiva EVZ

Șoferii români conduc tot mai haotic, ignorând cu bună știință regulile de circulație precum acordarea de prioritate, depășirea interzisă, semaforul etc. Iar această ignoranță duce la accidente grave.

Starea drumurilor din România este în general foarte proastă, iar șoferii pot greși. Din acest motiv trebuie să fie extrem de atenţi atunci când pleacă la drum. De exemplu, doar trei șoferi din 10 respectă limita de viteză atunci când circulă în oraș. Asta arată un sondaj realizat în cadrul unei campanii naţionale de siguranţă şi prevenţie rutieră.

Șoferii lipsiți de experiență trebuie să fie mai pridenţi

Lipsa experienței reprezintă o altă cauză comună a accidentelor. Motiv pentru care șoferii începători și nu numai ar trebui să fie mult mai prudenţi. Sondajul a evaluat atitudinile şi percepţiile conducătorilor auto în ceea ce priveşte o serie de comportamente în trafic.

Studiul relevă că 4 din 10 șoferi întâlnesc zilnic participanți la trafic care fac manevre agresive de schimbare a benzii de circulație:

  • 4 şoferi din 10 întâlnesc zilnic în trafic şoferi care fac zig-zag-uri (schimbă benzile foarte des, de obicei brusc sau agresiv);
  • Un şofer din 4 se mută aproape de fiecare dată de pe o bandă pe alta. Dacă pe banda pe care se află circulaţia este mai lentă. Timpul „câştigat” în urma acestei manevre este estimat, în majoritatea cazurilor, la sub 10 minute;
  • Doar 3 șoferi români din 10 respectă, de obicei, limita de viteză atunci când circulă în oraș. Numărul scăzând la 2 din 10 atunci când vorbim de circulația în afara localităților;
  • Şoferii care circulă peste limita de viteză încurcă mai mult traficul decât cei care circulă mai lent;

Accident, Evadarea Șoferului, Delict

Sursa foto: Pixabay

Cum merg șoferii români în oraș versus în afara orașului

Atât în oraș, cât și în afara acestuia, conducătorii auto au tendința de a merge mai repede decât ar trebui. În oraş, 32% dintre șoferii au declarat că respectă limita de viteză. În schimb, când circulă în afara orașului, doar 23% mai fac acest lucru.

Conform rezultatelor sondajului, în oraș, 45% dintre șoferi circulă uşor mai repede. Cu maxim 10 km/h peste limita de viteză.

Iar 19% merg repede, adică cu cel puțin 10 km/h peste limita de viteză.

Comparativ, în afara localității, 41% merg ușor mai repede (cu maxim 10 km/h peste limită). În timp ce 34% merg repede (cu cel puțin 10 km/h peste limită).

Accident, Evadarea Șoferului, Bicicletă

Şoferii. Sursa foto: Pixabay

Încurcă traficul şoferii care merg prea încet și șoferii care merg prea repede

Și conducătorii auto care se deplasează prea repede, dar și cei care merg mult prea încet pot pune probleme în trafic.

Şoferii consideraţi „mai lenţi” par să fie prezenţi preponderent pe drumurile intravilane.

  • 41% dintre respondenți au declarat că întâlnesc în fiecare zi șoferi care „merg prea încet” în traficul din oraș.
  • 30%, de câteva ori pe săptămână.
  • în afara oraşului, doar 27% dintre conducătorii auto menţionează că întâlnesc astfel de şoferi în fiecare zi,
  • iar alţi 27%, de câteva ori pe săptămână.

63% dintre participanţii la sondaj au declarat că întâlnesc zilnic, în traficul din oraş, şoferi care „merg prea repede”. Iar 25%, de câteva ori pe săptămână. În afara oraşului, 47% dintre respondenţi întâlnesc zilnic astfel de şoferi, iar 27%, de câteva ori pe săptămână.

Şoferii „prea lenţi” sunt percepuţi drept o problemă mai degrabă în afara localităţilor.

  • 17% dintre respondenţi sunt de părere că şoferii care merg prea încet încurcă „foarte mult” traficul din oraş
  • iar 29% - „destul de mult”
  • în timp ce 27% consideră că aceştia încurcă „foarte mult” traficul din afara localităţilor (cu 27% - „destul de mult”).
  • 12%, respectiv 13% dintre respondenţi sunt de părere că aceştia nu încurcă deloc traficul din oraş, respectiv din afara localităţilor.
  • 25% dintre participanţii la sondaj consideră că şoferii care merg prea repede încurcă foarte mult traficul din oraş,
  • 31%, „destul de mult”, în timp ce 23% consideră că aceştia încurcă foarte mult traficul din afara localităţilor,
  • 26%, destul de mult. Pe de altă parte, 13%, respectiv 21% dintre respondenţi sunt de părere că aceştia nu încurcă deloc traficul din oraş, respectiv din afara localităţilor.

La sondaj au participat, în total, 8.931 de şoferi, dintre care 65% bărbaţi şi 35% femei – aproape jumătate (46%) au vârsta cuprinsă între 35 – 55 de ani, în timp ce 22% au între 26 – 34 de ani. Aproape 21%, între 18 – 25 de ani. 92% (8.225) sunt conducători auto – peste 67% dintre ei conduc zilnic, iar 24%, de cel puţin câteva ori pe săptămână.

Ne puteți urmări și pe Google News