Cine ia acum un organ donat în focarul de la Suceava? Dezvăluiri de ultimă oră

Cine ia acum un organ donat în focarul de la Suceava? Dezvăluiri de ultimă oră

Ce se întâmplă în aceste momente dramatice cu transplanturile din România și din Europa? Se mai fac transplanturi de plămâni la Spitalul Sfânta Maria din București, de pildă? Când a avut loc ultima operațiune?

La toate aceste întrebări a răspuns, în exclusivitate pentru evz.ro, chirurgul Narcis Copcă, manager al unității medicale menționate anterior: „Nu se mai face nimic în Europa, s-au oprit transplanturile. E foarte periculos, se pot contamina ușor pacienții. Terapiile intensive sunt pline. În Belgia, Olanda, Italia, Spania s-au oprit acum. Vor reîncepe după ce va fi stablizată starea asta”.

Dar la noi?

„Și la noi s-au oprit. Acum câteva luni a fost făcut ultimul transplant de plămâni. Asta nu înseamnă că nu continuăm monitorizarea și tratamentul celor care au fost deja transplantați aici. Ei vin la consult la noi. Trebuie să-i protejăm pe aceștia, să-i ținem în viață. Dar mai departe nu putem merge”, ne-a declarat medicul Narcis Copcă.

„Nu poți fi sigur de nimic”

Nici dacă apare un caz special din toate punctele de vedere?

„Păi, cine mai ia acum un organ donat în focarul de la Suceava, de exemplu? Nimeni! Nu poți fi sigur de nimic, oamenii sunt reticenți. Se fac teste, e adevărat, dar un test durează până la zece ore. Apoi, trebuie repetat. Se pierd momente, etape, nu poți lucra astfel. La transplantul de plămâni, că veni vorba despre el, este urmat un anumit protocol, o linie, nu te poți abate așa, ca la șotron”, a mai comentat managerul Spitalului Sfânta Maria, singura unitate din România care găzduiește asemenea operații delicate.

Transplantați infectați cu Covid-19

De remarcat că, potrivit dezvăluirilor chirurgului Narcis Copcă, au existat pacienți care au beneficiat de transplant de plămâni și care s-au infectat ulterior cu Covid-19! „Au fost cazuri, așa e, dar s-au vindecat. Acum sunt bine. N-am avut niciun deces de Covid-19 la «Sfânta Maria»”, ne-a asigurat managerul Narcis Copcă.

La final, o promisiune: „Cum se relaxează situația, revenim și cu transplanturile. Nu se poate altfel. Deocamdată, la noi în unitate răspundem tuturor bolnavilor care ne bat la ușă. A scăzut presiunea pacienților, s-au speriat, dar pe cei care au probleme serioase îi invit să ne viziteze. Să nu se joace! Avem toate condițiile aici, nu trebuie să se teamă”.

15% șanse

Transplantul de plămâni este o intervenție de maximă finețe. În cazul unei asemenea acțiuni chirurgicale, riscul ca organismul să respingă noile organe este de până la 15%. Procentele pot varia însă în funcţie de fiecare caz în parte.

Între donator şi pacientul transplantat trebuie să existe anumite compatibilităţi: grupă de sânge, caracteristici legatde de ţesut, de înălţime şi de greutate. Chiar şi atunci când sunt respectate toate aceste condiţii, persistă riscul ca sistemul imunitar să vadă în noii plămâni un „corp străin“ şi să declanşeze un atac asupra lor.

Spitalul Sfânta Maria din București este prima unitate (și singura!) din România acreditată pentru transplant de plămâni.