Cine este Serghei Sobianin, posibilul succesor al lui Putin. A venit din Siberia pentru a reforma Moscova

Serghei Sobianin și Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Deși este doar cea mai înaltă autoritate dintr-un oraș din Rusia, Serghei Sobianin este unul dintre cei mai importanți politicieni din țară. Este primarul Moscovei, controlează un macro-oraș care reprezintă 10% din populația Rusiei și are mai mulți locuitori decât țări UE, precum Suedia sau Ungaria. Și el aspiră să-și revalideze încă o dată mandatul, funcție pe care o deține din 2010. Pe lângă faptul că este vocea principală când vine vorba de afaceri locale în capitala Rusiei, el este și unul dintre numele care se vehiculează ca posibili succesori ai președintelui rus Vladimir Putin, fiind unul dintre greii din Rusia Unită, partidul de guvernământ rus.

În perioada 6-8 septembrie, orașul Moscova a organizat alegeri pentru Duma locală a orașului în care se va decide componența acesteia, în care Rusia Unită deține deja majoritatea, lucru favorabil actualului primar și guvernului rus. Obișnuit să câștige fără prea multe complicații, așa cum se întâmplă de obicei la alegerile din Rusia pentru partidul guvernamental, în 2013, Sobianin a avut singura sa cursă electorală contestată în care s-a înfruntat pentru conducerea Moscovei cu oponentul rus Aleksei Navalnîi, care a murit anul acesta într-o colonie penală în Arctica. De atunci a câștigat confortabil restul alegerilor locale din cauza lipsei de oportunități a opoziției.

Serghei Sobianin, posibilul urmaș al lui Vladimir Putin

Datorită managementului său al capitalei și ponderii sale în partid, el este un nume de reținut pentru ziua în care liderul rus Vladimir Putin va decide să părăsească puterea. El este cunoscut în toată țara și luat în considerare în sondajele naționale de popularitate. Într-unul dintre cele mai recente sondaje realizate de Centrul de Opinie Levada independent, pentru 2% dintre ruși a fost cea mai importantă persoană în 2023.

Pe acea listă împărtășește spațiu cu Putin, președintele american Joe Biden, șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, printre alţii. De când războiul ruso-ucrainean a început în 2022, Sobianin şi-a menținut o anumită neutralitate, evitând să vorbească deschis despre conflict, deși a luat o poziție de toleranță zero față de orice încercare de protest împotriva războiului.

Vladimir Putin. Sursa foto: Platforma X

"Sub conducerea lui există întotdeauna de lucru undeva"

Cu 14 ani de conducere la activ, este cunoscut de moscoviți pentru că a dat orașul peste cap pentru a-l moderniza, înfrumuseța și renova în nenumărate rânduri, lucru care nu este întotdeauna pe placul localnicilor. "Sub conducerea lui există întotdeauna de lucru undeva", spune un cetăţean rus pe nume Evgheni. "Gurile rele susțin că asta se datorează faptului că are legături cu companii de construcții", adaugă el.

În timpul mandatului său, unele străzi din Moscova au fost pietonale, au fost modernizate atât străzile în sine, cât și mijloacele de transport în comun, cele mai bune din toată țara eurasiatică. Acest lucru i-a câștigat cel mai mult sprijinul susținătorilor săi chiar în capitala Rusiei, datorită îmbunătățirii substanțiale pe care orașul a cunoscut-o din 2010, anul în care a devenit primar. Această schimbare este apreciată în special de cei care au cunoscut dificilii ani '90 și deteriorarea Moscovei de la acea vreme. Un alt semn distinctiv este reînnoirea periodică a asfaltului de pe drumurile orașului, lucru care congestionează și mai mult străzile Moscovei pe durata lucrărilor.

Lipsa de respect pentru clădirile istorice

O altă politică care este criticată printre detractorii săi este lipsa de respect pentru clădirile istorice pentru a face capitala Rusiei să crească exponențial. Unul dintre exemplele cele mai notabile este demolarea unor cartiere sau străzi care erau zone plăcute şi ideale pentru familii, populate cu așa-numitele "hrushovkas" (blocuri cu cinci etaje) pentru a construi macroblocuri mari de locuințe moderne, alungând foștii chiriași pentru asta.

Alte motive invocate de detractorii săi pentru a se plânge de el sunt comentariile sale împotriva imigranților, lucru care s-a întâmplat în primele sale momente ca primar al Moscovei, când a subliniat într-un interviu că "cei care vorbesc rusă prost, care au o cultură total diferită de cea rusă, e mai bine că locuiescă în țara lor", lucru care a stârnit controverse când a spus-o în 2013. Din afara țării a fost criticat și pentru poziția împotriva paradelor gay, poziție, însă, comună în Rusia, mai ales începând din acet an când autoritățile ruse au adăugat Mișcarea internațională LGBT pe lista organizațiilor extremiste, unde se regăsesc organizații precum Statul Islamic (ISIS) sau diferite grupuri neonaziste, scrie elperiodico.com. (Articol de Àlex Bustos. Traducerea-Rador)