Editura Evenimentul si Capital

CINE este ÎN REALITATE Robert Mueller, procurorul special care îl ANCHETEAZĂ pe Trump

Autor: | | 1 Comentarii | 2854 Vizualizari

Robert Mueller a fost directorul FBI între 2001 și 2008, având pe conștiință o campanie de supraveghere în masă a americanilor.

Redăm mai jos în rezumat o sinteză amplă realizată de Jean-Patrick Grumberg pentru Dreuz.

Robert Mueller a preluat direcția FBI cu o săptămână înainte de atentatele de la 11 septembrie 2001. Pe 14 decembrie, el declara: „Faptul că a existat un anumit număr de persoane care au făcut cursuri în școlile de pilotaj este o informație nou, bineînțeles. Dacă am fi știut acest lucru, poate că am fi putut să-l împiedicăm.”

Trei zile mai târziu, Mueller afirma: „După știința mea, nu exista nici un semnal alarmant că acest tip de operațiuni (se vor produce) în țara noastră.”

Robert Mueller a ascuns până în luna mai a anului următor faptul că agenții FBI din Phoenix și Minneapolis preveniseră conducerea centrală în legătură cu prezența suspectă a arabilor la cursurile de pilotaj.

Analiza Comisiei Mixte de Informații din Senat și Camera Reprezentanților, a conchis că incompetența și neglijența FBI „au contribuit ca Statele Unite să devină, în realitate, o țintă ideală pentru teroriști”.

Eroarea fatală a FBI a determinat la vremea respectivă Wall Street Journal să ceară demisia lui Robert Mueller, în timp ce New York Times titra: „Congresul afirmă că erorile aruncă o umbră asupra credibilității șefului FBI”.

(A se compara cu termenii elogioși folosiți astăzi de aceste ziare și altele din presa „mainstream”.

Din cauza Patriot Act, pe care FBI-ul lui Mueller l-a cerut, a crescut exponențial – până la 50.000 pe an – numărul Scrisorilor de Securitate Națională (SSN) trimise cetățenilor, companiilor economice și ONG-urilor, în care erau informați că au fost spionați de FBI și că nu au voie să facă acest lucru public. SSN-urile au autorizat FBI să ridice documente care dezvăluiau „unde își câștigă o persoană banii, cum îi cheltuiește, cu cine trăiește, cu cine a trăit anterior, cât cheltuiește în sălile de jocuri și la pariuri, ce obiecte a pus gaj, câși bani a împrumutat, unde pleacă în vacanțe, în călătorii, ce caută și citește pe internet, cu cine vorbește la telefon, cu cine schimbă SMS-uri acasă și la muncă”. Astfel, practic cu o singură Scrisoare de Securitate Națională – ceea ce încalcă Al Patrulea Amendament, care interzice cercetările nerezonabile fără mandat.

Mueller a minimalizat numărul SSN-urilor emise de Biroul său și a begat că ar fi avut loc abuzuri, în scopul de a reînnoi Patriot Act în 2006.

În anul următor, un raport al Inspectorului General arăta că agenții FBI au emis mii de SSN-uri ilegale.

După publicarea raportului, judecătorul federal Victor Marrero denunța procesul SSN-urilor ca fiind „echivalentul legislativ al unei pătrunderi prin efracție în viața oamenilor, cu un permis pentru a încălca valorile Constituției”.

Cu ocazia unei audieri senatoriale publice în aprilie 2005, senatoarea Barbara Mikulski l-a întrebat pe Robert Mueller: „Este adevărat că NSA (Agenția de Securitate Națională) îi poate spiona pe americani?” Mueller a răspuns: „Aș spune că, în mod normal, nu este autorizată să spioneze sau să strângă informații despre cetățenii americani”. Ulterior, Edward Snowden a arătat că Mueller mințea.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI