Decizie ISTORICĂ în justiție: Cine este responsabil pentru DEZASTRUL NUCLEAR de la FUKUSHIMA. Japonezii au început să ceară despăgubiri

Decizie ISTORICĂ în justiție: Cine este responsabil pentru DEZASTRUL NUCLEAR de la FUKUSHIMA. Japonezii au început să ceară despăgubiri

Un tribunal japonez a decis, în premieră, că guvernul este parțial responsabil pentru dezastrul nuclear de la Fukushima, din 2011. Curtea a dat acest verdict într-un caz adus în instanță de un grup de persoane evacuate, care au fost nevoite să-și părăsească locuințele, scrie BBC.

Decizia instanței spune că dezastrul ar fi putut fi evitat dacă responsabilii din guvern ar fi cerut operatorului centralei nucleare Tepco să ia măsuri preventive de siguranță, conform BBC. 

În jur de 100.000 de oameni au fost forțați să-și părăsească locuințele, când trei reactoare au explodat la uzina nucleară, iar un tsunami a lovit zona, acum 6 ani. A fost cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobâl, în Ucraina de azi, în 1986.

Curtea districtuală din Maebashi, la nord de Tokyo, a decis în favoarea a 137 de persoane evacuate, cerând despăgubiri pentru daunele emoționale provocate de părăsirea caselor lor. Judecătorii le-au acordat o compensație totală de 38,6 milioane de yeni (circa 341.000 de dolari), cu mult cu suma cerută de membrii grupului (1,5 miliarde de yeni).

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai multe procese au fost deja deschise în instanță împotriva companiei Tepco (Tokyo Electric Power), în legătură cu dezastrul, dar acum este prima oară când o curte a recunoscut că guvernul este responsabil pentru neglijență. 

Șeful de cabinet  Yoshihide Suga, principalul purtător de cuvânt al guvernului japonez, a refuzat să comenteze, dar a spus că decizia nu va avea niciun impact asupra politicilor nucleare ale țării. Sentimentul anti-nuclear este tot mai puternic în Japonia, dar guvernul a fost hotărât în ideea de a reporni reactoarele nucleare, care au fost închise imediat după accidentul nuclear. 

Accidentul nuclear de la Fukushima-Daiichi a avut loc la data de 11 martie 2011 la centrala electrică atomică Fukushima din Japonia, care are 4 reactoare nucleare. Incidentul s-a produs ca urmare a cutremurului din nord-estul țării de la ora 14:46,cu magnitudinea 8, urmat de un tsunami de mari proporții, amintește wikipedia. 

La 14 martie compania TEPCO (Tokyo Electric Power Company), care administrează centrala, a anunțat că nici sistemul de răcire al reactorului 2 nu mai funcționează. Fără o răcire normală la un reactor se poate ajunge la supraîncălzirea miezului cu material fisionabil radioactiv al reactorului până la o temperatură de 2.000 °C, crescând riscul topirii lui și al unor explozii. 

La 15 martie autoritățile din Tokio au anunțat că la reactorul 2 Fukushima a avut loc o explozie care a avariat învelișul acestuia, provocându-se astfel o creștere a radioactivității în zona înconjurătoare. 

Administrația centralei vorbea despre „valori dramatice ale radioactivității". Drept urmare populația locală din perimetrul de 30 de km în jurul centralei (care nu era încă evacuată) a fost avizată să rămână în locuințe, pentru a nu se expune direct radioactivității crescute. După explozia de la reactorul 2 s-a anunțat un incendiu la reactorul 4 (care era în revizie). 

De la acesta provine acum creștere puternică a radioactivității direct în atmosferă. Se speculează că reactorul respectiv ar avea două găuri de dimensiuni metrice în înveliș.

La 12 aprilie 2011 autoritățile japoneze au mărit clasificarea accidentului nuclear de la Fukushima de la nivelul 5 la nivelul 7, nivelul maxim pe scara accidentelor nucleare.Nivelul 7 a fost și nivelul declarat la accidentul nuclear da la Cernobîl în 1986.